Öt bevált módszer fűszernövények tartósításához

2015-07-09
fuszerolaj6001.jpg

A kertben, balkonon nevelt fűszernövényeket többféle módon tartósíthatjuk. Ismertetjük Erika praktikáit.

Rozmaring, tárkony, majoránna, citromfű, csombor, kakukkfű, zsálya – ezekből a fűszernövényekből tartósítani is tudok nagyobb mennyiséget. A tartósítás legegyszerűbb módja a szárítás. Nagyanyám a padlás feljáróba kötötte fel a fűszereket, én a garázsban szárítom a növényeket. Kis csokrokba kötöm a fűszereket, felakasztom őket. Nagyjából egy hétig hagyom fejjel lefelé lógni a növényeket, majd morzsolással leszedem a szárról a leveleket, melyeket üvegbe zárok.

Ha túl nyirkos az időjárás, a fűszernövényeket a sütőben is kiszáríthatjuk. Rendezzük a növényeket egymás mellé, nem túl sűrűn, a sütőt állítsuk alacsony hőfokra (50 fok), fakanállal támasszuk ki a sütőajtót. Nagyjából egy nap alatt megszáradnak a növények.

fuszer3Aki szereti a savanykás ételeket, készíthet fűszeres ecetet. Nálunk a tárkonyos ecet a legnépszerűbb, de mással is érdemes kísérletezni! Tárkonyos ecethez 2 deci 10 %-os ecetbe 5-6 ág tárkonyt teszek. A tárkony egyébként eltehető ecetben is, az üvegből kivéve olyan, mintha friss tárkonyt ennénk, s ugyanúgy felhasználhatjuk. A szárról leszedett leveleket szorosan tömködjük egy üvegbe, majd öntsük fel 8%-os ecettel és zárjuk le.

A fűszernövényeket olajban is eltehetjük. Ha egyféle fűszert teszünk az üvegbe, akkor a leveleket szedjük le az ágról, tömjük meg vele az üveget, és öntsük fel olíva- vagy szőlőmag olajjal.

A fűszernövények tartósítására remek megoldás a fagyasztás. Van, aki jégkockatartóba teszi az összevágott fűszernövényt és vízzel, olajjal, esetleg vajjal felönti, én egyszerűen zacskóba teszem és úgy fagyasztom le. Ezeket a fagyasztásra szánt fűszereket mindig megmosom, leszárítom, majd felaprítom és így kerül a zacskóba. A zacskóban mindig elsimítom, hogy lapos legyen. Használatkor soha nem engedem ki, csak török belőle egy darabot és megy a forró ételbe.

A cikk és a képek forrása: Életszépítők.hu