Krumplikísérlet

2015-05-18

Büszkék vagyunk rá, hogy a Háromkaptár Zöldségközösség idén is részt vesz krumplikísérletben.

A program célja, hogy egészségesebb, és rövidebb idő alatt termő bio krumplifajták legyenek. A feladatokat egyetemi kutatócsoport irányítja, és ellenőrzik is a végrehajtásukat. Több biogazdaság is csatlakozott a programhoz, hogy mielőbb megtalálhassuk a legmegfelelőbb fajtákat, és a legmegfelelőbb gondozási módszereket, amivel egészséges, ellenálló biozöldségeket lehet termelni. A kutatók minden körülményt figyelembe vesznek, a területi adottságokat is, ezért van szükség több biogazdaság részvételére.

11354951_1053173424711435_982237851_n

Idén azt kérték, hogy a kísérletben résztvevő krumplikat csepegtetéssel öntözzük. Szokásosan a krumplit bakhátakra ültetjük, és a köztük lévő részt elárasztjuk vízzel. Ettől eltérően, az összes kísérleti krumplihoz csepegtetőszalagot húztunk ki. Az öntözés most nem része a kísérletnek, minden növény egyforma öntözést kap.

Az idei kísérletben a különböző fajtájú krumplik egy részét fátyolfóliával takartuk le, más részüket szabadon hagytuk. A fátyolfólia speciális, fehér színű szőtt anyag. A víz átfolyik rajta, és a fő előnye, hogy megvédi a növényeket a hidegtől. Mivel a fátyolfólia alatt melegebb van, ezért koraiságot eredményez, vagyis a fátyolfóliával takart növények hamarabb indulnak növekedésnek és hamarabb is érnek be, mint a nem takart társaik.

Most kíváncsian várjuk az eredményeket, amiket majd az egyetem kutatói összevetnek a többiek eredményeivel. Mi pedig örömmel figyeljük hogyan fejlődnek a növények, és amikor itt lesz az ideje, mindannyian meg is kóstoljuk majd a különleges figyelemmel termesztett bio krumplikat.