A Szabadföld Online írt rólunk

2015-01-09

Hardi Péter írása  2015. január 5-én jelent meg, az eredeti a szabadfold.hu oldalon ide kattintva olvasható.

Átvállalt kockázat – a Három Kaptár él és virul

ELKERÜLHETIK-E A GAZDÁLKODÓK az időjárás, a növénybetegségek miatti kockázatot? Bármennyire meglepő: igen. Egy Franciaországból terjedő modell szerint ugyanis a fogyasztó – akár esik, akár fúj – mindig ugyanannyit fizet a terményért.

gaOFENqZ_3_700x460

Hogy mindez kevésbé legyen elképzelhetetlen, gondoljunk arra: a saját kertünkben is kockázattal termelünk. A különbség mindössze annyi, hogy ha nincs földünk, időnk, szakértelmünk a zöldség vagy a gyümölcs termesztéséhez, megteszi helyettünk az, akinek mindez a rendelkezésére áll.

A modellről néhány éve már írtunk a Szabad Föld hasábjain. Most visszatértünk a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba a Három Kaptár névre hallgató, 2010-ben alakult termelői közösségbe, hogy lássuk, mennyire életképes az ötlet.

Nos, Vukovich Daniella gazdálkodótól megtudhattuk: a Három Kaptár él és virul. Olyannyira, hogy a három családból álló baráti társaság tagjai a kezdeti egy hektár saját tulajdonú föld mellé még felet bérelnek. A teljes területen ma már körülbelül száz család számára termelnek zöldséget.

„Titkuk” egyszerű: a megrendelőket a terményekkel egyenletesen magas minőségben és széles kínálattal látják el. Így lehetséges, hogy például a burgonya vagy a sárgarépa mellé olyan ritka, elfeledett finomságokat is kap a fogyasztó, mint a csicsóka, a borágó vagy az articsóka.

A ládákban szigorúan idénytermények találhatóak – ma már annyi engedménnyel, hogy állítottak egy fóliasátrat is. Egy dologhoz viszont szigorúan ragaszkodnak: a Három Kaptár kizárólag biomódon termel.

Egy egység – értéke hatezer forint – továbbra is négy személy zöldségellátását fedezi egy hétre. Kisebb családok rendelhetnek fél ládát is, illetve kínálnak zöldséget babáknak és cseperedőknek. S hogy minél szélesebb legyen a választék, időnként Daniella idős édesanyjának a lekvárját is a ládába rejtik. A zöldség mellé kerülő fűszereket – például a zsályát, rozmaringot – szintén a kertjükben termelik.

A társaság igyekszik haladni a korral, ezért honlapot készíttettek, amelyen keresztül folyamatosan tartják a kapcsolatot a termeltetőkkel. A ládákba került zöldségekből előállítható ételek receptjeit is hétről hétre felteszik a világhálóra. Nálunk egyébként – ez eltérés a francia példától – a megrendelők nem évente egyszer fizetnek előre, hanem havonta. Ezért a négy átvevőhely – Tahitótfalu, Vác, Szentendre, Észak-Buda – egyikén hetente juthatnak a friss zöldségadagjukhoz.

A Három Kaptár iránti érdeklődés tehát folyamatosan növekszik, ám a termelők nem kívánják tovább bővíteni a vállalkozásukat. Támogatást egyébként sem igényelnek, pályázatokon nem vesznek részt.

A mostaninál nagyobb közösség már átláthatatlan volna számukra, Daniella és társai pedig szeretik ismerni azokat, akik számára dolgoznak. Ennek érdekében tartanak nyílt napokat is, ahol a fogyasztók szembesülhetnek azzal a sokszor nem könnyű munkával, mely által az asztalukra kerül a friss, egészséges zöldség.