Házi ketchup recept 1939-ből

Az Ínyecmester szakácskönyvben szerepelt a receptet: Catch-up. Angol fűszeres mártás (Hideg). Részletes leírás a tapasztalatokról itt olvasható. Itt pedig a modernizált elkészítési mód az eredeti recept alapján:

Hozzávalók:

3.5 kg paradicsom
7 dkg cukor
2 dkg só
3 g szegfűszeg
3 g fahéj
2 g szerecsendió
4 teáskanál fűszerpaprika
2 csipet curry por
3 g szardellapaszta
3 db babérlevél
1.5 dl tárkonyos fehérborecet
1 nagy db vöröshagyma

Az érett paradicsomokat megmossuk, és apró kockákra vágjuk.

A paradicsomot egy jó nagy edénybe talicskázzuk, és begyújtunk alatta. Közepes lángon nagyjából egy óráig hagyjuk főzni, hogy szépen kieressze a levét. Persze azért érdemes időnként megkavargatni!

Ha már szépen elvált a héja is, akkor botmixerrel adunk neki egy kicsit. Teljesen simára nem fogjuk tudni összeturmixolni, de az a lényeg, hogy jó sűrű legyen!

Ezután előveszünk egy nagy tálat meg a finom szitánkat, és átpasszírozzuk a paradicsomot. Viszonylag könnyen megy a dolog, úgyhogy ne is hagyjuk abba egészen addig, amíg csak a magok és a héj nem marad a szitán, és szinte teljesen száraz nem lesz.

Ezután mehet vissza az edénybe (amit nem árt előtte elöblíteni, mert ha már ilyen gondosan átszűrtük, akkor kár lenne, ha benne maradna 1-2 héj és mag), majd jöhet hozzá az összes fűszer és az ecet. Belereszeljük a vöröshagymát is, majd az egészet közepes lángon hagyjuk rotyogni.

A paradicsomtól függ, hogy mennyi idő kell neki, hogy szépen besűrűsödjön, de alsó hangon azért másfél órával számoljunk, plusz itt már ajánlatos kavargatni is.

Alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltjük, és ha nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor érdemes a tetejére kevés olívaolajat önteni, így tovább eláll majd a kamrapolcon! A forró üvegeket száraz dunsztba csomagoljuk, és ha kihűltek, akkor mehet a kamrába vagy a hűtőbe.

A recept eredetilag itt van.

One Response to Házi ketchup recept 1939-ből

  1. kisvirag szerint:

    én is néztem ezt a receptet már, valószínűleg ezt fogom megcsinálni ma vagy holnap én is 🙂

    annyit biztosan változtatok, hogy előre pucolok ( végét keresztbe bevágom, forró vízbe 1-2 percre beleteszem, és lejön, mint a papír), illetve hagyom jól lecsöpögni előre.

    Így nem kell elforralni az értékes levet meg nedvességet belőle, hanem sűrű is lesz, és lesz paradicsomlé is mellé 🙂

    Legutóbb tésztaszószt meg csilis-sós paradicsom “lekvárt” tettem el így 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *