Sütőtökkrémleves

A legfinomabb sütőtökkrémleves így készül.

Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg vaj,
1 fej vöröshagyma
1 kg sütőtök, lehetőleg a hosszúkás
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 dl fehér bor (kell bele nem kihagyni)
9 dl húsleves, vagy kocka vagy alaplé, de nem sima víz
15 g reszelt parmezan v. grana padano
1 dl tejszín,
só, bors, opcionális a végén

a tálaláshoz szarvasgomba olaj, vagy tökmagolaj

 

A vajat megolvasztjuk és a hagymával, tökkel, 5 percig kavargatjuk. Utána hozzáadjuk a babért és a fokhagymát és 5 percig ezekkel is kevergetjük. Azért nem egyszerre mert megég hamar a foki és a babér.

Most jön a bor a leves és a parmezán bele. Kb 20 percig főzzük közepes lángon, vagy amíg igazán puha nem lesz a tök, ez kb 10-30 perc között van.

Ha puha, halásszuk ki a babérlevelet és botmixerrel pűrésítsük a levest. Kb 1 dl tejszínt adjunk hozzá. Tökmindegy milyet. Ha túl sűrű akkor még levest, vizet vagy bort adjunk hozzá és kicsit forraljuk össze. Kész is. Só bors opcionális a végén.

Én piritott baconnal és házi tökmagos croutonnal tálaltam amit tökmag olajon pirítottam meg. A  bacon sós íze nagyon jól harmonizál a levessel.
Tökmagos crouton: apróra vágott kenyér és tökmag, vagy tökmagos zsemle, a bacon zsírjában piritva, összekeverve és rászórva tálaláskor.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *