Paradicsomleves durumcsipedettel

Nem betűtésztával, hanem csipedettel, és édesen készült ez a paradicsomleves.

Kellett hozzá:

1 liter paradicsomlé
kb fél liter víz
1 kanál durumliszt a levesbe
kevés olaj
3-4 ek cukor
csipet só

a csipedetthez:
durumliszt
víz, só

Az olajon a lisztet világosra pirítom, majd felöntöm a paradicsomlével, és vizet is adok hozzá. (ez nem feltétlen szükséges, de “szaporítja”.) csipet sóval, cukorral ízesítem, és közepes hőmérsékleten hagyom felforrni.

Amíg a leves felforr, a lisztet összekeverem a vízzel – nem tudok arányokat, mennyiségeket, egy mélytányérba szoktam púpozni egy adag lisztet, és ahhoz  engedek vizet – eleinte keveset, és ahogy látom milyen az állag, igény szerint még többet. Nem túl kemény, de nem is folyós tésztát gyúrok, amit meg lehet fogni és csipkedni.

Amikor felforrt a leves, hagyom pár percig, majd belecsipkedem a durumtésztát. Innentől bő 5 perc és kész (csipedett méretétől függően, én nagyobbacskára hagyom, bár nézőpont kérdése 🙂 ). Érdemes azért 3-4 perc után megkóstolni a tésztát, mennyire van megfőve.

Ha nincs durumliszt, simalisztből is készülhet, csak akkor tojást is adjunk hozzá (előbb a tojást, és ha úgy még túl kemény, kis vizet). A lusták pedig főzhetik betűtésztával (vagy egyéb levestésztával).

 

 

One Response to Paradicsomleves durumcsipedettel

  1. mmkriszti szerint:

    Nálunk ezt csipetkének mondják, és főleg a bablevesben van. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *