Mángold leves

Hozzávalók:
– 8-10 mángold levél (szárral együtt)
– 1 – l ½ l csontleves (vagy víz + 2-3 tyúkhúsleves kocka)
– 2 evőkanál olíva olaj vagy kevés vaj
– 1 kis doboz főző tejszín, vagy 2 dl tejföl
– 2 evőkanál kukorica (vagy búza) keményítő

– Tálaláskor:
o kevés (Pannónia) reszelt sajt
o pirított zsemlekockák vagy 1-1 szelet rozsos vagy magos kenyér pirítva

Elkészítés:
A mángoldot megmossuk, lecsöpögtetjük, a levélnyelet – ha szükséges – megtisztítjuk, mint a spárgát. Erre akkor van szükség, ha a levelek „öregebbek”. 1-2 cm-es darabokra vágjuk, a leveleket pedig laskára.
A levélnyeleket olvasztott vajra tesszük, pár percig pároljuk, rátesszük az aprított leveleket, ezzel együtt tovább pároljuk. Kevergetjük pár percig, majd ráöntjük a csontlevest (vagy víz + leveskockák).
Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Puhára főzzük.

Behabarás: a keményítőt 1-2 kanál hideg vízzel elkeverjük és beletesszük a tejszínt (tejföl). Simára keverjük, 1-2 merőkanállal a levesből hozzáadunk, majd az egészet keverés mellett hozzáöntjük a megfőtt mángoldhoz.

Felforrósítjuk – már nem szabad forralni!

Tálalás:
Tálaláskor a tetejére reszelt sajtot és pirított kenyeret teszünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *