Karfiolleves 1929-ből

Csáky Sándor receptje

A kelvirágot óvatosan megtisztítjuk, gerezdekre szaggatjuk vagy vágjuk, de különösen a karfiolnál, nagyon óvatosan, mert vannak időszakok, mikor a pondró úgy befészkeli magát a karfiol virágai közé, hogy szemmel alig látni. Többszöri megmosás után sós forró vízben puhára megfőzzük, közben vajból vagy zsírból világos rántást készítünk, kevés finomra vágott vöröshagymával és finomra vágott zöldpetrezselyemmel, egy gondolat törött borssal, húslevessel felengedjük, kevés karfiol-víz hozzáadásával együtt a leszűrt karfiolt beletesszük. Az egészet együtt felforraljuk, tojássárgáját tejszínnel összekeverünk, a levest behabarjuk, forrni már nem hagyjuk, s melegvíz-fürdőbe állítjuk. Tálalás előtt finomra vágott friss zöldpetrezselymet, pár deka friss teavajjal belekeverünk. Vajgaluskával vagy pirított zsemlye-croutonnal szervírozzuk.

Forrás: Régi receptek nyomában

One Response to Karfiolleves 1929-ből

  1. Fülöp Zoltán szerint:

    Üdv!Már a nyelvezete miatt is érdekes a recept…melegvízfűrdő… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *