Kakukkfüves karfiolleves

Hozzávalók 4-5 adaghoz :

1 közepes fej karfiol
3-4 közepes szem krumpli
víz
1 evőkanál sós paprikakrém
1 csipet őrölt köménymag
1 babérlevél
1 kis csokor kakukkfű

2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
tányéronként 1-1 evőkanál fehérborecet vagy citromlé (elhagyható)

Elkészítése

A karfiolt rózsáira, majd falatnyi darabokra szedjük. A torzsáját és az ép leveleit sem dobjuk ki, hanem összeaprítjuk. A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Az előkészített zöldségeket feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi őket. Hozzáadjuk a paprikakrémet, a köményt és a babérlevelet is. Körülbelül 10-15 perc elteltével, amikor a karfiol már roppanós-puha, a nagyobb, szebb karfiolrózsákat kiszedjük egy tányérra, a többit pedig puhára főzzük (kb. 10 perc).

A tűzről levéve eltávolítjuk belőle a babérlevelet, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük bele a karfiolrózsákat és beletépkedjük a kakukkfűleveleket. Lefedve állni hagyjuk, míg ehetőre hűl. Ekkor ízlés szerint utánasózzuk, valamint belekeverjük az olajat, és tálaljuk. Így is finom, de a savanykás ízek kedvelői tegyenek az adagjukba egy kis fehérborecetet vagy citromlevet is.

Tipp: Ha akarjuk, kevés tejjel vagy tejföllel/joghurttal is dúsíthatjuk a levét.

A recept innen van: dulmina.blogspot.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *