Céklaleves gerslis húsgombóccal

Hozzávalók:
2 db cékla
1 db sárgarépa
1 db paszternák
1 db fehérrépa
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
30 dkg darált hús (sertés, pulyka- vagy csirkemell)
1 marék gersli (árpagyöngy, de rizsis lehet)
1 db tojás
7 dl alaplé vagy víz

őrölt bors
2-3 babérlevél
7 dl almalé vagy víz
olívaolaj

A tálaláshoz:
tejföl és torma keveréke

A céklát és a zöldségeket megtisztítjuk, majd ízlés szerint felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a gerslit, és jól összedolgozzuk. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.

Egy edényben 2-3 evőkanál olívaolajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk. Amikor már kellően megpárolódott, először hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt céklát és zöldségeket. Alaposan összeforgatjuk, és pár percig együtt tovább pároljuk. Közben ízlés szerint megszórjuk sóval és őrölt borssal. Ezután felöntjük a vízzel (vagy alaplével) és az almalével, majd a húsgombócokat.

Szép lassan készre főzzük, kb. 1 óra alatt puhára fő a húsgombóc és a zöldségek is.

Közben a tejfölt és az reszelt tormát alaposan összekeverjük. Tálaláskor a meleg leves tetejére kanalazzuk a tejfölös-tormát, majd jó étvággyal elfogyasztjuk.

Forrás: mindmegette.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *