Cékla-káposzta leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg lila káposzta
  • 50 dkg cékla apró kockára vágva
  • 5 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 3-4 db babérlevél
  • 2 tk. só
  • 1 tk. bors
  • 3l + 1 dl víz
  • 2dl tejföl
  • 2 dkg rizsliszt
  • 2-3 ek. almaecet (6%)
  • 1 ek. olaj

Elkészítése:

  • A vöröshagymát a sóval az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Amint érezzük a fokhagyma illatát, hozzákeverjük a céklát, és kb. 5 percig előpároljuk.
  • Míg párolódik a cékla, a káposztát megtisztítjuk (a szélső leveleitől), elfelezzük, a torzsáját kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, néhányszor keresztben is átvágjuk. Mehet a céklához.
  • 3 liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a babérlevelet, és forrástól számítva kb. 20 perc alatt megfőzzük.
  • Amíg főnek a zöldségek, a tejfölt simára keverjük 1 dl vízzel és a rizsliszttel, besűrítjük vele a levest, és ízesítjük a borssal és az almaecettel.

10 dkg levesben mindössze 2,56 g szénhidrát van, 1 adagban (30 dkg) pedig 7,68 g.

Megjegyzés: Ha cukorbetegként vagy IR-esként szénhidrát diétát kell tartanunk, ez a szénhidrátmennyiség nem lesz elég, de ha vágyunk egy jó levesre egy hosszú nap után, remek kezdete lehet a vacsoránknak.

A recept és a fotó forrása: Diéták és Álmok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *