Vegetáriánus borscs káposzta nélkül

A borscs klasszikus orosz étel, és lehet, hogy nem a legjobb az én levesemet így nevezni, mert se káposzta, se marha nem volt benne, de hát borscs recept ihlette. 🙂

Kellett hozzá (3-4 személyre):

4-5 közepes cékla
2-3 szál közepes répa
1 kisebb szál pasztinák (vagy petrezselyemgyökér)
1 fej vöröshagyma
2 ek paradicsomlé
1 ek fehérborecet
4 ek olívaolaj
1 kk csilikrém
só, bors, babérlevél

A zöldségeket megpucoltam és apró gyufaszálakra (zsülienre) vágtam, a céklát elkülöntettem a répától és pasztináktól. A hagymát felkockáztam.
Feltettem a húsleveskockát főni kb másfél-két liter vízben, babérlevelet adtam hozzá és borsot (eredeti receptben marhalábszár meg lábszárcsontból főznek hozzá levet).
2 evőkanál felforróstott olajra (fedhető serpenyőben) dobom a céklát. Ha nem felejtettem volna el, kellett volna rá szórni egy evőkanál cukrot és kicsit megkaramellizálni, de így én mindjárt a paradicsomlevet és az fehérborecetet (citromlé helyett) kanalaztam rá, sóztam picit (csak óvatosan) meg borsoztam, és fedő alatt alacsony hőfokon puhára pároltam. Időnként megkevertem.
Egy másik (fedős) serpenyőben a másik 2 evőkanál olajon megfonnyasztottam a hagymát, rádobtam a répát és a pasztinákot, pici vizet adtam hozzá, és ezt is puhára pároltam fedő alatt.
Amikor mind kész volt (a lé, a cékla, a répa) összeborítottam egy edénybe, még rotyogtattam rajta kicsit. Ekkor tettem bele a csilikrémet párom javaslatára (a csili előtti kóstoláskor még “ne főzz ilyet többet” volt a minősítés). Ez, illetve hogy tejföllel és kenyérrel fogyasztotta, úgy tűnik javított kicsit a képen 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *