Tésztasaláta – téli kiadás

Tésztasaláta

A tésztasaláta ezerarcú étel. Nagyjából annyi fix benne, hogy tészta, zöldségek, egyéb kiegészítők tejfölös cuccal leöntve. Az összes többi – milyen formájú tésztából van, milyen zöldségek kerülnek bele, milyen egyéb (felvágott, sajt, tojás stb), mivel keverem a tejfölt (fűszerek) opcionális, az aktuális lehetőségektől és kedvtől függ.

Kellett hozzá (kb 4-5 főre főétkezésként):

500 gr masnitészta (farfalle)
3 nagyobb szál répa (csomagból)
2 kisebb szál pasztinák (csomagból)
1 cékla (csomagból)
fél zeller (csomagból)
marék kelbimbó (csomagból)
1 kis csomag mángoldnyél (saját, mélyhűtött)
1 konzerv kukorica
~7-8 deka ementáli sajt
~7-8 deka trappista sajt
1,5 nagy pohár tejföl
mustár, majonéz, kapor, só, bors

A zöldségeket megpucoltam, falatnyi kockákra vágtam, majd sós vízben puhára főztem (a kukoricát értelemszerűen nem, azt csak átöblítettem, de ha mélyhűtött kukoricánk van, azt is főzzük meg).
Kifőztem a tésztát, a sajtokat szintén falatnyi kockákra vágtam. Egy nagy edényben ezeket összekevertem.
A tejfölt a fűszerekkel (mustár, majonéz, só, bors, és most kapor is) összekeverem, hogy egy kellemes öntetet kapjak (kinek-kinek ízlése szerint, érzésre megy nálam az egész), majd ráborítottam a zöldséges tésztára és jól átkevertem. A legjobb 1-2 órát állni hagyni, hogy összeérjen.

A tésztasaláta nagyon régi kedvencem. Már az egyetem alatt hatalmas bödönnyit készítettem, kb minden héten egyszer, aztán bevonultam vele a szobámba, és ettem, amíg láttam, meg amíg bírtam. Hihetetlen mennyiségűt meg tudtam belőle enni (kellett is az akkori szellemi igénybevétel mellett 🙂 )
A nyári, friss zöldséges verziót jobban kedvelem, de ilyenkor is van értelme készíteni. Ma pl azért lett, mert hazafelé az ugrott be, hogy kukoricásat ennék 🙂

További lehetséges hozzávalók: paradicsom, paprika, borsó, póréhagyma, lilahagyma, újhagyma, medvehagyma, sülthús, sonka, tojás, uborka, retek, karfiol, cukkini, brokkoli, karalábé, petrezselyemzöld, bazsalikom. (és ami még eszetekbe jut 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *