Szalonnás-mángoldos quiche

Munka- és időtakarékosság miatt fontos a sorrend. A töltelékkel kezdek.

A töltelék:
3 szelet füstölt, házi szalonna (ha nincs, akkor inkább jó száraz sonka kell bele)
1 nagy csokor (kb. 25 levél) kicsi, piros szárú mángold
2 tojás + 1 tésztából kimaradt tojásfehérje
2 dl tejszín (hab vagy főző, mindegy)
10 dkg reszelt sajt (mondjuk trappista)

bors
1 evőkanál olíva olaj

A mángoldot alaposan megmosom, majd kevés olíva olajon megpárolom. Fontos tudni, hogy a párolás nem elhagyható, mert muszáj térfogatot vesztenie a mángoldnak, különben nem fér bele a tésztába.

A szalonnát apró kockákra vágom.

A tészta:
20 dkg liszt
12 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj)
1 tojás sárgája
2 evőkanál hideg víz
csipet só

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Ha nem állna össze, akkor hideg vizet teszek még bele egy fél, maximum egy evőkanálnyit, de inkább a vaj adja a nedvességet, mint a víz.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát egy 26-28 centi átmérőjű, kerek tortaformába nyomkodom úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme. – Nyújtani is lehet, ha valakinek úgy kényelmesebb… – 5-10 perc alatt, fehéredésig sütöm.

Amíg a tészta sül, lereszelem a sajtot és összekeverem a tojásokat és az árva tojásfehérjét a tejszínnel. Sózom, borsozom.

Kiveszem a tésztát, ha felhólyagosodott, akkor a púpokat villával kiszúrom és a villa lapjával lenyomkodom. Rászórom a szalonnát és ráteszem a kihűlt mángoldot. Ráöntöm a tojásos tejszínt és megszórom a reszelt sajttal. Visszateszem a sütőbe. kb. 40 percig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.

Langyosan és hidegen is finom, de másnapra is lehet belőle csomagolni tízóraira vagy ebédre, ha marad…

A recept a Moksha.hu oldalról van. A fotót Myreille készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *