Sütőben sült fűszeres bundázott cukkini hasábok

Hozzávalók:

3 közepes cukkini
1 evőkanál só
1 csésze durva, száraz zsemlemorzsa
1 evőkanál fűszerkeverék (oregánó, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, só, bors)
olíva olaj
2 tojás, vagy akár 3 tojásfehérje

A mártáshoz:
1 evőkanál vaj
1 közepes vörös hagyma,
2 evőkanál almaecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
2,5 dl majonéz
só és bors ízlés szerint

A cukkinit vágjuk kb 8-10 cm-es darabokra, majd készítsünk belőlük hasábokat, mint ahogy a burgonyából. Sózzuk be, és tegyük egy szűrőbe, had csepegjen le a leve. Akár egy órát is állhat ily módon.

Közepes hőmérsékleten megolvasztjuk a vajat, és a felszeletelt hagymát puhára pároljuk benne. Tegyük ezt alacsony hőmérsékleten, tapasztalatom, hogy úgy édesebb lesz a hagyma. Keverjük meg néhányszor.
Amikor megpuhult tegyük egy robotgépbe, vagy turmixba, adjuk hozzá a mézet, ecetet, mustárt, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a majonézt. Már készen is van a mártogatós.

Keverjük össze a zsemlemorzsát a fűszerekkel. Én egy teáskanál olajat is szoktam hozzá keverni, de nem fontos, csak azt vettem észre, hogy szebben sül a morzsa az olajtól.

Verjük fel a tojást, és a cukkini botocskákat mártsuk a tojásba, majd a morzsába, és tegyük egy papírral bélelt, vagy kiolajozott tepsire egymás mellé. 210 fokosra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük meg. Akkor jó, amikor a morzsa arany barnára pöttyöződik.

A recept eredetileg az Egy kanál cukor blogon található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *