Sütőben sült francia lecsó

Az első lépésben el kell készíteni egy úgynevezett piperade szószt, ami egy sültpaprika krém, az ajvárhoz hasonlít, ez fog a lecsó alapjául szolgálni.

Piperade (szósz) hozzávalók:
– kb 5 db paprika kicsumázva félbevágva
– 5-6 db paradicsom felkockázva (1 percre forróvízbe dobva könnyen lehúzható a héja)
– 2 evőkanál olívaolaj
– 5 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 fej finomra vágott hagyma
– 1 babérlevél
– mediterrán fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, kakukkfű)
– 1 tk füstölt paprika
– őrölt bors
– só

1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és a paprikákat lerakjuk vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe. 15 percig sütjük, míg barna foltok nem tarkítják, majd kivesszük a sütőből. Letakarjuk alufóliával, majd bedunsztoljuk 10 percre konyharuhával.

2. Azalatt felteszünk főni 1 liter vizet, és ha forr, 1 percre beledobjuk a paradicsomokat. Így könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Apróra vágjuk.

3. A paprika héját is könnyedén lehúzhatjuk, majd apróra vágjuk.

4. A hagymát pár perc alatt olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát,a fűszereket és a paprikát, paradicsomot. Sűrűre főzzük, majd összeturmixoljuk.

A zöldségek rétegezése:

1. A piperade-ből félreteszünk egy keveset díszítésnek, a többit pedig szétterítjük egy ovális római tál, vagy kerámia tál alján. Erre kerülnek a karikára vágott( egy szeletelő segítségével kb 3-4 mm szabályos karikákat tudunk szeletelni.)

2. A zöldségrétegeket egymás után ugyanazon sorrendben rakjuk le körbe-körbe kívülről befelé,míg el nem fogynak.

-1 zöld salátacukkini cukkini
-1 padlizsán (elhagyható)
-1 sárga cukkini
-4 paradicsom
– 1 lila hagyma
– 2-3 tv paprika

olívás öntet:
– mediterrán fűszerek, lásd fentebb
– őrölt bors
– só
– 2 gerezd zúzott fokhagyma
– 3 ek balzsamecet
– maradék piperade

3. 150 fokra előmelegítjük a sütőt.

4. Két evőkanál olívaolajban elkeverjük a mártáshoz is használt fűszereket (zúzott fokhagyma, olasz fűszerek, őrölt bors, só) és a zöldségekre öntjük. A kerámia tálhoz igazítva kivágunk egy ovális sütőpapírt és lefedjük vele a tál tetejét . Római vagy pataki tál esetében használhatjuk az eredeti fedőt is.

5. Két órára betesszük a sütőbe, majd levesszük róla a fedőt, vagy a sütőpapírt. Még sütjük fedő nélkül is addig, míg a zöldségek kissé megbarnulnak, ez kb még fél óra.

6. Rétegekben szedjük ki tálaláskor, majd balzsamecet, olívaolaj, kakukkfű, és a maradék piperade keverékével meglocsoljuk.

Tipp: Sokkal finomabb, ha hagyjuk lehűlni, egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap, fogyasztás előtt felmelegítve tálaljuk.

A kép és a recept Gréta Konyhájából való.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *