Sült oldalas sütőtökös gombóccal

A gombóc a sütőtök miatt édeskés, de a só és a fokhagyma kellemes ellentételezése ennek. Az édesnemes pirospaprikától a húsnak is van egy kevés édeskés felíze, ezért igazán jól kiegészítették egymást.

Kellett hozzá (2-3 főre):

Sült oldalas

fél kg oldalas
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
1 dl víz
só, bors, majoránna, pirospaprika

Az oldalasokat a csont mellett kb egyforma méretre vágom. Fedős serpenyőben a kanál zsírban (jelenleg csirkezsír, amit a filézetlen csirkemellről leszedett bőr és zsírból sütöttem ki korábban) fehéredésig elősütöm.
Kiveszem a húsokat, és a zsírra dobom a vöröshagymát, megpirítom, rányomom a fokhagymát, sózom, borsozom, meghintem majorannával és pirospaprikával. Átkeverem, majd felöntöm a deci vízzel (a pirospaprika után hamar tegyük bele a vizet, mert ha a paprika megég, megkeseredik).
Visszateszem a húsokat, és fedő alatt puhára sütöm. A végén leveszem a fedőt és még úgy is sütöm egy kicsit, hogy színe is legyen.

Sütőtökös gombóc

300 gr sütőtök (pucolva ennyi, csomagból)
300 gr krumpli (pucolva ennyi, csomagból)
durumliszt
3-4 dkg margarin (szemmértékkel mérve)
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Mivel már készítés közben jöttem rá, hogy nincs itthon tojás, ezért a simaliszt (a recept réteslisztet ír) helyett durumlisztet használtam.
A tököt és a krumplit megpucoltam és felkockázva puhára főztem.
Leöntöttem a főzőlét és krumplinyomóval összetörtem őket. Beletettem a margarint (aki teheti, vajat használjon, de akár el is hagyható, ha van tojás benne), a lisztet (érzésre, hogy mennyit kíván. óvatosan adagoljuk, mindig keveset egyszerre, és ha kíván még, tegyünk hozzá), a fűszereket, belenyomtam a fokhagymát is.
Összekevertem addig, hogy egy lágy, de gombóccá formázható tésztát kapjak. Kigombócoltam takaros gombócokká, majd forró vízben megfőztem. Elég addig, míg a felszínre nem jönnek (mint a rendes gombócnál).
Leszűrve kevés olívaolajban óvatosan átforgattam (elég puhák, ezért óvatosan, mert törik/kenődik).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *