Spenótos nyokki sajtmártással

A spenótos nyokki kiadós, harsányzöld, és a sajtmártás nagyon illik hozzá. A répasalátával együtt igazi trikolor étel. Olaszul gnocchi, azaz kiejtve és magyarra átírva nyokki.

Kellett hozzá (kb 4-5 főre):

A spenótos nyokkihoz:

~15 deka spenót
~4-500 gr ókrumpli
durumliszt
1 tojás
kókuszzsír

A spenótot blansíroztam (lobogó vízbe tettem 1-2 percig, amíg összeesik), jól lecsöpögtettem, majd botturmixxal pürésítettem. (lustábbak vehetnek mélyhűtött pürét).
A krumplit megfőztem héjában, megpucoltam, összetörtem. Hozzáadtam a spenótot, a tojást, a kókuszzsírt (5-6 deka körül kb, de aki teheti vajat használjon), kevés sót, és valamennyi lisztet. Nagyjából kicsit több kell, mint amennyi a krumli, főleg így, hogy spenót is van benne. A lényeg, hogy összeálljon tésztává, de ne legyen túl kemény.
Ezt most kanállal szaggattam ki galuskaszerűre, de akár kis gombócokat vagy nudlikat is formázhatunk belőle.
Forró vízben addig főzöm, míg fel nem jön a tetejére.

Sajtszósz (kb 2 személyre)

~ 1/2 ek kókuszzsír
~1 dl tejszín
10-15 dkg sajt
tej
só, bors

A kókuszzsírt (aki teheti, vajat használjon) felolvasztottam, beleöntöttem a tejszínt (a Hulala elméletileg nekünk is jó), sóztam, borsoztam. Beletettem a sajtot, és hagytam szétolvadni. Ha nagyon sűrűnek tűnik így, tejjel lazíthatjuk. Átkeverjük, de igazából nem kell sokáig főzni, amint megfelelő állagú mártássá alakul, kész is van.

A répára a Basilippo narancsos extra szűz olívaolaját (a linken a sima Basilippo látható) öntöttem, olyan lett tőle, mintha lágy narancsot facsartam volna rá, nagyon finom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *