Spenót-torta (quiche) kecskesajttal

A quiche (kimondva: kiss) francia eredetű pite. Ez a spenóttal és kecskesajttal töltött változat főétel is lehet, vagy különleges köret sülthús mellé.

Hozzávalók (főételként 2 főre, köretként 3-4 főre):
A tésztához:
20 dkg liszt
9 dkg vaj + 1 dkg a forma kikenéséhez
1 tojássárga
2-3 ek hideg víz

A töltelékhez
20 dkg friss spenót (fagyasztott ehhez nem igazán jó)
5 dkg kecskesajt kockázva (lehet több is)
3-4 ek snidling vagy újhagyma zöldje apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 tojás + a tésztába kerültnek a fehérje része
2 dl tejföl
3-4 ek tej
bors, szerecsendió

Egy deka vajat levágok és beleteszem a formába, hogy olvadjon. Összekeverem a lisztet sóval és elmorzsolom benne a vajat. Beleteszem a tojássárgát és 1-2 evőkanál vízzel gyorsan összedolgozom a tésztát, majd hűtőbe teszem legalább 20 percre.

A sütőt bemelegítem 200 fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből, két műanyag fólia (folpack) lap között kinyújtom akkorára, mint a sütőforma. Kibélelem vele a kivajazott formát és a sütőbe teszem 15 percre. Kiveszem és hűlni hagyom. A sütőt 180-ra visszaveszem.

A spenótot megmosom, megtisztítom, ha nem nagyon kemény, akkor nem vágom ki a szárakat. Párolóbetétes edényben megpárolom. Lehet vízben is kifőzni, akkor forró vízbe kell tenni és kb 2 percig főzni. Nem elég leszűrni, ki is kell nyomkodni belőle a vizet. Csomóba fogva deszkán csíkokra vágom. Összekeverem a 2 tojást és a fehérjét a tejföllel és a tejjel, belekeverem fokhagymát, a spenótot és a sajtot, borssal és szerecsendióval fűszerezem.

A langyosra hűlt tésztát lenyomkodom, és beleöntöm a tölteléket. 180 fokon kb 35 percig sütöm. Ha kész, kb 5-10 percig hagyom állni, utána lehet szeletelni. Ha kör alakú formában sütöttük, akkor tortaszelet formájúra, ha tepsiben, akkor kockákra vágjuk.

Magában is nagyon jó, vagy fokhagymás sült csirke vagy pulyka mellé köretnek is lehet adni. Lehet a kecskesajt helyett túrót is tenni, vagy több sajtot. ha több a sajt, sajtosabb lesz az íze, ennyi sajttal a spenót érvényesül jobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *