Spárgás tavaszi töltött tök

Darált sertéshússal, spárgával, paprikával, kecskesajttal töltött zsenge tök. Puha, finom, könnyű étel.

Kellett hozzá (kb 4 főre):

1 közepes tök
~400 gr darálthús (sertéscomb)
1 közepes fej vöröshagyma
4-5 szál spárga
1,5 TV paprika
negyed kaliforniai paprika
~10 dkg kecskesajt
1-2 marék reszelt sajt
fél deci fehérbor
oregano, snidling, kakukkfű, bazsalikom
só, bors

A tököt félbevágom, a magot kidobom, a húsát pedig amennyire lehet, kivájom. Lehetőleg azért maradjon húsa, de ne túl vastagon.
A vöröshagymát kevés olajon pirítani kezdem, majd beledobom az apróra felkockázott fehérpaprikát és felkarikázott megpucolt spárgát. Sózom, borsozom.
Nem sokkal később a darált húst is hozzáadtam, illetve a kikapart tökhúst. Átforgattam, majd meglocsoltam kevés fehérborral (tokaji ófurmint jelenleg) és kevés vízzel, majd hozzáadtam az apróra vágott zöldfűszereket és a kecskesajtot is.
Addig sütöttem így, míg a darált hús meg nem fehéredett, össze nem rottyant.
Ezután a mély sütőtálba tett két fél tökbe és negyed kaliforniai paprikába kanalaztam a tölteléket. Fontos, hogy mély legyen a tál, ugyanis levet fog ereszteni az egész.
kb 190 fokon háromnegyed órát sütöm fólia alatt, majd leveszem a fóliát, rászórom a reszelt sajtot. így sütöm még kb negyed órát, amíg a sajt rápirul.
A kaliforniai paprikára egyébként azért van szükség, mert a töltelék mindig több lesz, mint ami belefér az eredeti “táljába”, és a paprika jó kiegészítés.
Puha, finom, könnyű, nem is tudom mit mondjak, nagyon jót ettem belőle, kétszer is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *