Rozmaringos krumpli kétféle változatban

Hozzávalók 4 személyre: 800 g-1 kg közepes szemű, sütni való krumpli 2 ág rozmaring (2×20 cm-es) 4-5 ek. olaj

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumplikat alaposan megmossuk-megsikáljuk, lecsepegtetjük, majd héjastól, hosszában kettévágjuk, és megszórjuk sóval. A sütőbe való nagy zománcos tepsibe öntjük az olajat. A rozmaringágakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, tűlevélkéiket-bóbitáikat lecsipkedjük fás szárukról, és a tepsibe szórjuk.

2. Vágott felükkel lefelé a tepsibe sorakoztatjuk a fél krumplikat úgy, hogy mindenütt alájuk kerüljenek a rozmaring tűlevélkéi. Középső bordamagasságon addig sütjük, amíg rozmaringos felük aranybarnára nem pirul (50-55 perc).

3. Tálra rendezzük-csinosítjuk a krumplikat, és köretként vagy (például mustáros-citromos-olívaolajos dresszinggel meglocsolt) vegyes saláta, illetve hagymás, olívabogyós, bazsalikomos paradicsomsaláta kíséretében hústalan főlételként, egyszerű vacsoraként kínálhatjuk.

Serpenyős változat:

(parmai sógornőm, Maria konyhájából)

Teflon bevonatú vagy vasserpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, rádobunk 1 kg meghámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit, 1 nagy fej karcsú gerezdekre szelt hagymát, 4-5 gerezd kissé szétlapított fokhagymát, és egy 10 cm-es rozmaringág lecsipkedett tűlevélkéit. Erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve, gyakran megrázogatva-keverve puhára pároljuk, aranybarnára sütjük. Amint a fokhagyma pirulni kezd, kidobjuk, mert ha megég, keserű lesz tőle az étel! Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

Tipp:
Rozmaring helyett szárított provence-i fűszerkeverékkel is készíthetjük.

Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

A recept és a fotó innen van: www.lajosmari.hu, fotó: Hemző Károly

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *