Répás fasírt vagy fasírtos répa

Sárgarépával és pasztinákkal készült, tojásmentes fasírt. Csírával dúsított tartármártást ettem hozzá, és egy jó pohár tokaji sárgamuskotállyal öblítettem le. 🙂

Hozzávalók (kb 4 főre):

1 pasztinák (fogyjon ez is alapon, “tömegnövelőnek”)
3-4 szál nagyobb répa
~fél kiló darált sertéshús
rozsliszt, rizsliszt
petrezselyem, só, bors
durum tésztaliszt, kókuszzsír a sütéshez

A répát és a pasztinákot héjában jó puhára főzöm. Krumplinyomóval áttöröm, hozzáadom a a darálthúst, sózom, borsozom, beleaprítom a petrezselymet.
Adok hozzá rozslisztet, majd rizslisztet (a rozslisztet kevésnek ítéltem, és utána megláttam a rizslisztet, ezért került bele kétféle). A lényeg, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Kicsit talán ragadósabb-nyúlósabb, mint a hagyományos fasírt. Ezért sütésnél tészta durumlisztbe nyomtam (ez kicsit szemcsésebb, búzadara szerűbb, azért ebbe). Kókuszzsírban kisütöttem a laposra formázott fasírtokat.
Persze aki teheti, használhat hozzá tojást és zsemlemorzsát is, de szerintem felesleges 🙂

Az utóbbi időben főzni még csak-csak, posztolni annál kevésbé jutott időm. Éljen az év végi hajtás 🙂 na, de nem panaszkodom, mert azért az jó, hogy annyi munkája van az embernek, hogy nem ér rá azon gondolkozni, épp mennyi munkakedve is van 🙂
Van még pár recept a talonban, bár az utóbbi időben “biztonsági” játékot játszom, azaz gyors, és már közzétett ételeket főzök.
A zöldségfasírtok nagy kedvencek voltak addig, amíg ki nem derült, hogy tojás és búzaliszt heló. Értelemszerűen elsőre azt gondoltam, búcsút inthetek nekik, hiszen a tojás és a zsemlemorzsa tartotta össze őket.
De most már ugye tudom, hogy van élet a tojás, sőt, a zsemlemorzsa után is, és mivel hús nélkül mostanában nem étel az étel (amióta edz az ember, kell a fehérje az izmokhoz, végre főzhetek rendesen sokszor húst 🙂 ) ezért kombináltam.
A legjobb az, hogy ennél még amikor a répa főtt sem tudtam biztosan, mi lesz a vége. Eredetileg hercegnőkrumplihoz hasonlóan pürésítés után meg akartam sütni a répát, a darált húst meg valami hagymás-paradicsomos módon, sőt, az elején még csicsókát is akartam bele tenni, de végül ez lett belőle 🙂
Őszintén szólva, finomabb lett, mint amire eredetileg számítottam 🙂

Kép megint ilyen izé, örülök, hogy egyáltalán van alapon készült 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *