Marhahús hokaido tökkel és zöldségekkel

Arab jellegű étel Jamie Olivértől. Hosszan készül és sok főre.

Hozzávalók (10 adag):

1 kiló marhahús (mellét írja, az gondolom a szegy, nekem “Tafelspitz”-et adott a német)
1 gerezd fokhagyma
2 darab hagyma, gerezdre vágva
3 szár fehérítő zeller
4 darab répa
1 kisebb tök (Hokaido)
1 doboz darabolt paradicsom (~800 gramm)
1 doboz csicseriborsó (~820 gramm)
pár szár rozmaring
2 púpozott evőkanál római kömény magja
2 púpozott evőkanál őrölt koriander
1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
oliva olaj

A hús szétomlik a hosszú sütési idő alatt, így akár egyben is egy tűzálló tál aljára lehet helyezni. Én öklömnyi darabokra vágtam fel. Jó alaposan sóztam, borsoztam.

A zöldségeket nagyjából azonos méretű darabokra durván felvágtam. (A tök magját eltávolítottam, a héjától megszabadítottam.) Az összes zöldséget, a fűszereket, a paradicsomkonzervet a húsra halmoztam. Hozzáadom a csicseriborsót is (a levét nem, hanem cirka azonos mennyiségű vízzel és pár csipet sóval helyettesítem). Meglocsolom a tetejét olajjal, kézzel pedig jól összekeverem (most jön jól, hogy felvágtam a húst).

180 fokra előmelegített sütőbe rakom fedővel letakarva, 4-5 órán át párolva, amíg a hús magától szét nem esik. A vizet többször is pótolni kellett. Szerintem kuktában is nagyszerűen elkészíthető.

Mivel alapvetően arab jellegű ételről van szó, ezért kuszkusz illik hozzá.

A receptet a Jamie magazin 2013/jan-febr német számában találtam.

A kép és a magyar fordítás Martina Főzőcskéjéről van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *