Lassan sült nyúl édes répával – Húsvétra

Pácolt nyúlhús lassan sütve, és mivel a nyúl szereti a répát, 🙂 ezért abból készítettem köretet. Passzoltak 🙂

Kellett hozzá:

A lassan sült nyúlhoz (4-5 főre):

1 kisebb egész nyúl (~1,2 kg)
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 kisebb répa
1 kis zellergumó
3-4 babérlevél
10-15 szem egész feketebors
2-3 ágacska kakukkfű
rozmaring
1 liter tej

A nyulat szétdaraboltam – első, hátsócombokat leválasztottam, a törzset pedig a bordák alatt félbevágtam. Az alsó résznél lévő zsírját-faggyúja nagyját (de nem az egészet) levágtam és félretettem. A hagymát, fokhagymát megpucoltam, és nagyobb darabokra vágtam. Egy tálba belehelyeztem a húst, alá-mellé-közé a hagymákat és a fűszereket, majd felöntöttem a liter tejjel, hogy az ellepje. Egy éjszakát a hűtőben pihentettem. (a répa és a zeller nem volt a pácban!)
A sütésre 3-4 órát rá kell szánni, így reggel amikor felkeltem, egy gyors kávé és szelet kalács után a nyuszit kiszedtem a pácléből, leitattam törlőkendővel, fűszereket-hagymákat pedig leszűrtem, azok mentek bele a sütőtál aljába a répával és zellerrel együtt.
A félretett faggyút forró serpenyőben kisütöttem, majd azon hirtelen  fehéredésig sütöttem a nyúldarabokat. Szépen belesorjáztam az olívaolajjal kikent sütőtálba, amiben már várakoztak a zöldségek és a fűszerek, szépen elegyengettem (kétszer pakoltam át, mire eltaláltam a megfelelő méretű tálat 😀 ), lefedtem és 120-130 fokos sütőben ~3 órát sütöttem. Szűk másfél óra után megfordítottam, majd egy óra múlva vissza, de akkor már tető nélkül tettem be, hogy picit piruljon.
Ha nem 9 után tudom betenni, hanem egy órával hamarabb, akkor 100-110 fokos sütőben sült volna.
A répa-zeller-hagyma kevés pecsenyelével leturmixolható mártásnak (esetleg tejföllel javítva) de én ezt most nem csináltam, a nyuszi egyébként is kellően omlós, hogy ne igényeljen mártást (ellenben a szárazabb kacsamellel).

Az édes répához (kb 2 főre)

6-7 szál közepes répa
só, bors, olívaolaj
2 ek cukor

A répákat megpucolom, gyufaszálra vágom, sóban, frissen őrölt négyszínborsban megforgatom. Olívaolajon serpenyőben sütni kezdem. Félúton rászórom a két evőkanál cukrot, majd időszakos kevergetés mellett puhulásig sütöm. (vagy hagyom még kicsit roppanósra, ahogyan én szeretem 🙂 )

 

One Response to Lassan sült nyúl édes répával – Húsvétra

  1. Majd ha kedved tartja, probald ki a repat a kovetkezo modon:

    a gyufara vagott repahoz egy dionyi vajat adsz, sozod, borsozod, 1-2 evokanal mezzel lelocsolod, 1 mandarin levet hozzaadod. Osszekevered, tepsibe rakod, 1-2 ag rozmaringot meg a tetejere teszel, majd a tepsit alufoliaval lezarod. 180 fokos sutoben 40 percig kell kesziteni.

    Ugyan joval tovabb tart, mint a te verziod, de szerintem nagyon aromas variacioja annak, amit te is csinaltal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *