Karfiolos, mazsolás tészta sütőben sütve

Alapanyagok:

250 g sütőbe való durumtészta (conchiglie pl.)
250 g karfiol féldiónyi rózsákra szedve
100 g mazsola
1 fej vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, szerecsendió

a besamelhez
10 dkg vaj
1 liter tej (vagy húsleves)
2 evőkanál liszt

Az olajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát. Rádobom a karfiolt, fedő alatt 10 percig párolom alacsony lángon.

A tésztát a megadott idő feléig főzöm, leszűröm. Elkeverem a karfiolos hagymákkal, mazsolával, sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem. Egy kiolajozott tűzálló tálba öntöm.

Elkészítem a besamelt: A tejet felforralom és melegen tartom. A vajat felforrósítom, belekeverem a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítom. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntöm és folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem és leöntöm vele a karfiolos tésztát.

Előmelegített 150 fokos sütőben 1 óra alatt összesütöm, a végén egy kis grillfokozattal a tetejét is meg lehet pirítani.

Recept és fotó: Táfelspicc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *