Karaj őszibarack chutney(csatni)val

Az édes-csípős őszibarack chutney (csatni) kellemes ízt ad a kicsit jellegtelen karajnak, de más húsokhoz is jól illik. Esetleg rizzsel köríthetjük.

Mikor steaket vagy egyéb hússzeletet sütünk, és tudni akarjuk, mennyire van átsülve (rare, medium, welldone), akkor meg kell nyomogatni az ujjunkkal a hús közepén.
Hogy mikor mit kell éreznünk? Rare (félig sült) esetén olyan érzés, mint mikor a pofinkat (ahova a két piros kört rajzolják) nyomogatjuk. A közepesen (medium) sült olyan, mint mikor az állunkat nyomogatjuk. A welldone (teljesen átsült) meg a homlokunk közepe.
Minden bizonnyal kell gyakorolni a kérdést, de ezek tényleg jó kiindulópontok.

Kellett hozzá (hús 2 főre):

4 szelet karaj
6 ek dióolaj
2 tk méz
só, bors, olaj a sütéshez

A karajokat a mézes-dióolajos-borsos pácban 2-3 órát a hűtőben állni hagyom. Sütés előtt 15-20 perccel kiveszem a hűtőből, hogy felmelegedjen.
Forró serpenyőbe olívaolajat öntök, és beleteszem a hússzeleteket. Hagyom sülni kicsit, majd megfordítom őket. Innentől időnként egy kanál segítségével meglocsolom a tetejét. Készre sütöm. (igény és szükség esetén még szoktam egyet fordítani rajta, de igazából csak akkor fordítom át, amikor már elég piros az alsó fele.)

A barackos chutneyhoz (kb 700as befőttesüvegnyi)

~ fél kiló öszibarack (tisztítva ennyi, de inkább csak tipp a mennyiség)
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb kápia paprika
3 db chilipaprika (5-8000-es scoville skálás fajta)
4-5 ek almaecet
5-6 ek cukor
só, bors, olívaolaj

Az apróra szelt hagymát lepirítom. Rádobom az apróra kockázott paprikákat. Sózom, borsozom. Kicsit sütöm, majd mehet rá a kockázott, hámozott barack. Átforgatom, majd rászórom a cukrot, és hozzáadom az almaecetet.
Kevergetve így sütöm, míg a barack kellemesen megpuhul.
Botmixerrel pürésítem.
Ez az erősség nekem pont kellemes volt. Páromnak, aki jobban bírja a csípőset, kb érezhetetlen. Talán így segítek belőni, hogy ki mennyire tegyen bele csilit, hogy meglegyen az édesség mellett a kellemes csípősség is.

Rizs egyébként szerintem jó lett volna hozzá, de végül csak a szósszal ettük magában a húst.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *