Húsos ravioli sütőtökkrémben

A klasszikus húsos raviolit levesben tálalják, ebben a változatban sütőtökpüré került mellé.

A leg időtakarékosabb munkasorrend nagyjából a következő:
– betenni sülni a tököt
– közben elkészíteni a tölteléket
– és összekeverni a tésztát (miközben puhul a hús)
– kis szünetet tartani (tészta kb fél órát pihenjen)
– elkészíteni a raviolikat, közben feltenni a vizet forrni
– amíg fő a tészta elkészíteni a sütőtökkrémet

Kellett hozzá (28 db-hoz, 1 főre 5-8 db-ot számolhatunk):
A tészta:
~400 gr durum tésztaliszt
4 ek extra szűz olívaolaj
1-1,5 tk só
2 dl víz

100 gr liszthez 1 ek olívaolaj és fél deci víz kell, nagyjából ez az arány.
A liszt fajtájától függően a víz mennyisége változhat. A hozzávalókat összedolgozzunk közepesen kemény, jól nyújtható tésztává.

A töltelék:
~ fél kg darálthús, sertéscombból
~1 dl főzőtejszín
1 közepes fej vöröshagyma
fél dl édes fehérbor
só, bors, olaj

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztom, beledobom a húst, fehéredésig sütöm, sózom, borsozom, felöntöm a borral, és alacsony hőfokon (akár fedő alatt) puhulásig sütöm. Amikor kész, beleöntöm a tejszínt, magasabb hőfokon 1-2 percet még sütöm, majd hagyom hűlni.

A ravioli:

A tésztának kb a negyedét nyújtom ki egyszerre, amilyen vékonyra csak tudom. Mivel nagyjából azonos méretet akartam gyártani, így a kerek forma mellett döntöttem a négyzetes helyett. Ehhez a 3 decis CocaColas poharammal szaggattam ki a köröket. Egy körre halmozok kb háromnegyed evőkanál tölteléket, amennyire lehet a közepén tartva, és erre kerül rá egy másik kör. A szélét összenyomkodom és kicsit felhajtom. Lisztezett tálcára sorakoztatom, míg a víz fel nem forr. Lehetőleg ne pakoljuk egymásra őket, mert összeragadhatnak, ami kilyukadhatnak. Forró vízben kb 10 perc alatt főnek készre, de érdemes tesztelni.

Sütőtökkrém(leves)

(most linkelhetném simán a receptjét, ha jól megírtam volna, amikor főztem 😀 )
1 fél sütőtök
~1 dl tejszín
fél dl édes fehérbor
só, bors
alaplé, olaj

A sütőtököt 200 fokos sütőben megsütöm. Akkor jó, amikor kicsit már ráncos, és könnyedén beleszalad a villa. (esetleg kis cukrot/mézet lehet a tetejére szórni, hogy rákaramellizálódjon, de ha finom a tök, nincs szükség rá) A húsát leszedem a héjáról (nagyon szépen leválik már ilyenkor).
Edényben olajat hevítek, beledobom a sült tököt, átkeverem, majd felöntöm a borral és a hús alaplével. Ennek mennyiségét nem tudom, talán egy liter, függ attól is, mennyire szeretnénk sűrűre vagy hígra. Sózom, borsozom.
Mivel a tök már megsült, elég forralás után kicsit hagyni, majd mehet bele a tejszín, azzal is forralom 1-2 percet, és kész is.
Botturmixszal homogenizálom, nagyon szép sima krém lesz így belőle.
Tökmagolajjal, vagy balzsamecettel lehet bolondítani, mindkettő jót tesz neki 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *