Házi színes tészta újhagymás sajtmártással

Van élet a tojáson túl. Főleg ami a tésztákat illeti. Spenóttal és paradicsommal készült házi tészta, tejszínes-sajtos mártással.

Kellett hozzá (összesen 4-5 főre, főételként):

Újhagymás sajtmártás

3-4 szál vastagabb újhagyma (zöldjével)
~10 dkg sajt
~ 1 dl tejszín
bő 1 ek kókuszzsír
tej
só, bors

A kókuszzsíron megpirítom a felkarikázott újhagymákat. Sózom, borsozom. Ekkor hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom a sajtot. Mivel így elég sűrű lett, kis tejjel hígítottam (ahogy hűl, tovább fog sűrűsödni, szóval nem baj, ha picit hígabb, mint szeretnénk.) Összeforralom, és kész is.

Piros tészta:

4-5 szem érett paradicsom (San Marzano v. egyéb befőzésre való)
2 ek extra szűz olívaolaj
~300 gr durum tésztaliszt
1-1,5 kk só

A paradicsomokat feldaraboltam, és kevés olívaolajon paradicsomszószt főztem belőle. Ezt átszűrtem, hogy a héja és a magja ne kerüljön bele (csinálhatjuk úgy is, hogy előre megpucoljuk és kimagozzuk. Ehhez adtam a 2 evőkanál olajat, a sót, és a lisztet. Lisztből előbb érdemes csak 200-250 gr-ot tenni bele, és úgy adni hozzá, ha még igényli. Egy jól gyúrható és nyújtható tésztát gyúrjunk belőle. Érdemes átdolgozni, nem csak éppen összeállítani.
Hagyjuk letakarva minimum fél órát pihenni, majd nyújtsuk ki, amilyen vékonyra csak tudjuk, és szeljük fel.
Természetesen ha van tésztagépünk, akkor dolgozhatunk azzal, vékonyabb és egyformább tésztacsíkokat eredményez, de nekem nincs. Lehet játszani a formákkal és a méretekkel is, ki mit szeret, nekem most ilyen gyufaszálszerűek lettek.
Számítsunk arra, hogy főzéskor megdagad a tészta, szóval tényleg nagyon vékonyra kell nyújtani.
Nagyjából 4-5 perc alatt megfő sós, lobogó vízben. (a főzési idő a tészta vastagságától és méretétől függ, házi tésztánál mindig kóstoljunk menet közben!)

Zöld tészta:

Egy kis adag friss spenót (sajnos nem tudom mennyi lehetett)
2 ek extra szűz olívaolaj
~250 gr durum tésztaliszt
1-1,5 kk só

A spenótot 2 percig forró lobogó vízbe dobom, majd aprítógépben masszásítom.
Ezt is átszűrtem, hogy minél egyenletesebb legyen a tészta (beletehetjük enélkül is, de akkor apró zöld “hangyák” lesznek benne). Lehet egyébként mirelit püréből is csinálni, de az általában ízesített (fokhagyma, vöröshagymapor stb).
Innentől lényegében ugyanaz történt, mint a pirosnál, összegyúrtam a hozzávalókat. Ez valamivel keményebbre sikerült. Ezt is pihentetjük.

piheno-szines-teszta

A színezett tészta azért jó, mert a friss paradicsom és spenót ad annyi nedvességet, hogy más folyadékot nem kell hozzáadni. Natúr esetében természetesen vízzel készíthetjük.
Este azért egy adaggal játszottam egyet, és kislányom kérésére masnitésztát csináltam:

színes-masni-tészta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *