Görög spenótos rizs (Spanakorizo)

Nem főzelék és nagyon finom spenótos étel. A görögök fetával eszik.

Hozzávalók 4 főre:
1 kiló aprított spenót
1 apróra vágott vörös/lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 szál apróra vágott újhagyma
1 db paradicsom apróra vágva vagy 1 dl darált paradicsom
½ – 1 bögre apróra vágott petrezselyemzöld
3/4 börge (lehetőleg gömbölyű) rizs
1 bögre víz
só, bors, olívaolaj/vaj/dizsnózsír
1 púpos evőkanál friss aprított kapor, vagy egy kávéskanál szárított
1 citrom leve

Elkészítés:
Forró olajban megfonnyasztod a hagymát, újhagymát, fokhagymát kb. 3-4 percig. Majd rádobod a spenótot, a paradicsomot, kevergeted, megfonnyasztod a spenótot. Ezután rászórod a rizst, összekevered. Hozzáadsz 1 bögre vizet. Sózod, borsozod, lassú tűzön főzöd 20 percet (ill. amíg a rizs megpuhul, én nem szeretem péppé főzni a spenótot). Ha kész, megszórod friss kaporral, petrezselyemmel, meglocsolod citrommal, elkevered, tálalod.

Tippek: Ha nincs friss kapor, adj hozzá 1 teáskanál szárítottat, amikor főzni kezded a rizst. Fetával fantasztikus. Vagy reszelt sajttal. Enyhén sózott túróval is kipróbálnám. Lehet bele főzni aprított répát is, hogy vidámabb legyen a színe. Persze, van ennek is száz változata, sokan nem tesznek bele paradicsomot, kaprot, újhagymát. Az alap: spenót, hagyma, petrezselyem, olaj, rizs.

Renáta receptje, köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *