Frissen sült halak zöldsalátával

Ez akár 15 perces étel is lehet, ha ügyesek vagyunk. Citromos-petrezselymes-fokhagymás ízesítésű halak, friss vegyes salátákkal.

Kellett hozzá (2 főre):

200-250 gr közötti tőkehalfilé
~250 gr körüli lazacfilé
2 fej bébisaláta
1 fej bébiradicchio
1 tarlórépa
1 vajretek
1 marék vegyes csíra
locsolásnyi extra szűz olívaolaj (casas de hualdo Manzanilla)
1 csokor petrezselyem
1 citrom leve
3-4 gerezd fokhagyma
Só, bors, olívaolaj sütéshez

A halakat megszórtam sóval és frissen őrölt borssal. Olajat hevítettem a serpenyőben (aki teheti, vajjal csinálja), beledobtam a megpucolt, egész fokhagymagerezdeket. Amikor elég forró az olaj, beleteszem a halszeleteket. Vastagságtól függően 2-3 percig sütöm az egyik oldalát. Megfordítom, rászórom a petrezselymet, és belelocsolom a citrom levét.
A másik oldalt is 2-3 percig sütöm, és kész is. Kiteszem tányérra picit pihenni.
Miközben sütöttem a húst, párom elkészítette a salátát: a salátafélék leveleit apróra tépkedte, a tarlórépát és a vajrépát lereszelte, majd beleszórta a csírát is, és összekevertük az olajjal.
A salátát lehetőleg minél jobban csepegtessük le, mert úgy finomabb, ha nem vizes.

A tarlórépa nagyon hasonló a vajretekhez, de annál kicsit csípősebb. (de nem annyira, mint a hónapos vagy a fekete retek). Annyiban különbözik, hogy a héja kicsit lilás, és inkább tojásdad, mint lapított gömb.
A tőkehal egyébként jellegtelenebb ízű, annak erőteljesebb fűszerezés lehet, hogy jobb lett volna, de a lazachoz nagyon-nagyon illett a citromos-petrezselymes-fokhagymás ízesítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *