Egészben sült csirke répával és céklával

Az egészben, zöldségekkel sült, citromos-fokhagymás ízesítésű csirke húsa omlós, szaftos marad, és mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb részeket.

Kellett hozzá (3-4 főre)

1 egész csirke
1 citrom
4-5 ág kakukkfű
2-3 ág oregano
1 nagyobb fej fokhagyma
só, bors, olaj

4-5 szál közepes répa
3-4 szem közepes cékla

1 dl száraz fehérbor
3 dl alaplé

A csirkét bedörzsölöm sóval és megszórom borssal (belülre is). A lukába (van ennek valami szép neve? 🙂 ) töltöm a keresztben félbevágott fokhagymafej felét, a fél citromot (negyedekben), a friss zöldfűszer ágakat, és kevés olajat is locsolok be.
A csirke lábait összekötöm, így nem akar majd megszökni menet közben, ami odabenn van.
Sütőtálra/tepsire teszem, és előmelegített 230 fokos sütőben ~20 percet sütöm. Kérdés volt bennem, hogy mellel lefelé, vagy felfelé kell sütni, így az első részt azt mellel lefelé sült.
Ezután kiveszem, tisztított, felvágott zöldségeket (répát mérettől függően 3-4 felé, céklát karikázva) alászórom, a már gyűlt lével kicsit meglocsolgatom (a zöldséget). Én ekkor megfordítottam a csirkét, hogy mellel felfelé legyen.
Visszateszem a 200 fokra mérsékelt sütőbe, és sütöm további 35-40 percet (amíg meg nem pirul a bőre).
Ekkor a zöldségeket és a csirkét külön-külön tálra teszem, lefedem alufóliával, és a lezárt sütőbe visszateszem, hogy melegen maradjon.
Amíg pihen a hús, a levet, amit a sütés során engedett, felteszem egy kis lábosba forrni. Beleöntöm a deci száraz fehérbort, felére forralom, majd az alaplét, és ismét felére forralom (a recept szerint le kéne szedni a sütőlé zsírját, de bevallom nem tudom, ezt hogyan lehetne még ott frissen melegen megcsinálni).
Az enyém biztosan megsült, mert amikor megfogtam az alsócomb csontját, hogy levágjam a combot, a csont a kezemben maradt, a hús mindenütt szépen leomlott, alig kellett a késsel vágni. A citromos-fokhagymás íz nagyon jól áll neki, szaftos, puha húst kapunk, és a mell sem szárad ki. Azt hiszem, sűrűbben kellene csinálni, mert nem nehéz, nem is tart sokáig (amíg sül, lehet mást csinálni), viszont nagyon finom volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *