Cukkinis-répás pite (quiche)

Időigényes, de finom, mutatós és egészséges étel.

Hozzávalók:
2 db cukkini
3 db sárgarépa
150 g vaj
300 g búza liszt
7 evőkanál hideg víz

4 tojás
150 g sajt
300 ml tej
2 gerezd fokhagyma

Először készítsük el a tésztát. Hideg vajat vágjuk nagyobb darabokra, öntsük a tetejére átszitált lisztet, egy csipet sót, és vágjuk-morzsoljuk együtt finomra, morzsásra.  Nagyon hideg vízzel gyúrjuk tésztává, és egy 26 cm-es formát béleljünk ki teljesen vele, úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. Ezután tegyük a hűtőbe.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. Pucoljuk meg a sárgarépát. Cukkinin hagyjuk a vékony héját, és egy zöldség szeletelővel hosszában vágjuk fel őket vékony szeletekre. Vágjuk őket kb. egyenlő szélességűre. Legyenek olyan szélesek, mint a pitetészta magassága.

A hűtőből kivett tésztába váltakozva beleállítjuk a cukkinit, és a sárgarépát, a szélétől indulva, egészen a közepéig, ahogyan a képen látszik.

A tojásokat felverjük, jó habosra, hozzáadjuk a tejet, azzal is verjük, majd a fokhagymát, és a finomra reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, és alaposan összekeverjük.

Öntsük az egészet a teljes zöldséges felületre. Finoman rázogassuk meg, és 180 fokosra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük meg. Langyosan tálaljuk.

A fotó és a recept Rácz Zsóka blogjáról van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *