Calzone avagy töltött pizza

Csinálhatunk több kisebbet is, akár szendvics vagy falatkaméretet is, vendégvárósnak vagy svédasztalos megoldáshoz.

Kellett hozzá (4 főre):

Tésztához:
400 gr durum tésztaliszt
2 ek olívaolaj
2 kk só
~3 dl langyos víz
1 cs szárított élesztő

Szószhoz:
1 vöröshagyma
~2 dl paradicsomlé
bazsalikom, oregano, só, bors

Töltelékhez:
szalámi, füstölt tarja, gomolyasajt, óvári sajt (meg ami van, és amit szeretnénk és van otthon 🙂

A lisztet elkeverem a sóval. A langyos vzben megfuttatom az élesztőt (érdemes kevesebb vízben, és utána adni még hozzá, ha kell). A liszthez öntöm az élesztős vizet majd az olajat, és jól kigyúrom. Jól nyújtható, nem túl kemény, ruganyos tésztát kell kapnunk. Tegyük félre pihenni legalább fél órára.
A szószhoz a vöröshagymát megpucolom, olajon megpirítom, hozzáadom a paradicsomlevet, sózom, borsozom. Megfelelő sűrűségűig forralom. Amikor már majdnem jó, akkor adjuk hozzá az oreganot és bazsalikomot.

A tésztát négybe vágom, olajos műanyag deszkán kinyújtom az első negyedet, a szósz kb negyedét belekanalazom, eloszlatom, úgy hogy a széle sima maradjon. a felkockázott, vagy tetszőleges formára vágott tölteléket belehalmozom, majd félbehajtom, a széleit összenyomkodom (esetleg kicsit vissza is lehet hajtani) és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ugyanígy járok el a másik három negyeddel is.
A kész calzonekat 200 fokos előmelegített sütőbe dugom, és bő 30 perc alatt pirosra sütöm.

Sütés előtt:

calzone sütés előtt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *