Bruschetta

A bruschetta változatos olasz előétel. Most az olívaolajban sült sajtos változatát fejeltem meg egy kis sült paradicsommal és petrezselyemmel.

Azért fantasztikus, mert nem kenyérpirító masinában készül, hanem olívaolajban van megpirítva a kenyér.
Figyelem!!! Ezt CSAK minőségi olívaolajjal csináljátok, az olcsó tömegtermékeket tessék elfelejteni. Ilyesmi beszerezhető pl az igazioliva.hu oldalon, de ha nem is onnan vásároltok, csomó hasznos infót találhattok az olívaolajokról.

Kellett hozzá (2 főre)

6-7 vékony szelet kenyér (bár a kenyérszelet méretétől is függ, ezek kisebbek, egyébként jobb is szerintem, ha kisebb, illetve ha ilyen bagettméret környéki. )
6-7 szelet sajt
extra szűz olívaolaj (most maduro)
2-3 szem paradicsom (pl san marzano, mindenképp húsosabb, grillezhető/süthető fajta)
néhány levél petrezselyemzöld

Annyi olívaolajat öntök a serpenyőbe, hogy vékonyan tele legyen. Mivel az olívaolaj kevésbé bírja a magas (180-200+ fok) hőt, azt a tanácsot kaptuk, hogy ha már amikor feltesszük a tűzre, beletesszük amit sütni akarunk benne, akkor úgy jobb. Illetve csak közepes lángon/hőfokon süssük.
Amikor megpirult az egyik oldala, megfordítom, és arra ráteszem a szelet sajtot (vagy kettőt, kenyér és sajtszeletmérettől függ)
Mindeközben a közepes-vastagabb karikákra vágott paradicsomot egy másik serpenyőben szintén pirulásig sütöm. (olaj és mindenféle zsiradék nélkül)
A paradicsomokat a kenyérszeletekre halmozzuk, és én pl kimondottan kellemesnek találtam hozzá a petrezselyemzöldet (fokhagyma hiányában, de szerintem ha lett volna fokhagyma is illik.), sőt, így trikolor is lett 🙂 De minden bizonnyal friss bazsalikommal is hasonlóan jó lett volna 🙂
Mondjuk ebből vagy nagyon nagy mennyiséget kell enni, vagy előételként tálaljuk 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *