Indiai krumplis tekercs – sós aprósüti (samosa pinwheel)

Előételként, étvágygerjesztő falatkának, baráti beszélgetésekhez vagy kirándulásra is jó. A képen mentás korianderkrémmel tálalva. Másféle mártogatós is jó hozzá, például fokhagymás joghurt.

Az eredeti receptet Manjula youtube csatornáján láttam, ott megmutatja hogyan jó a tésztát készíteni, szeletelni, sütni. A töltelékbe ő más dolgokat kever, mint én. Videó alább.

A tésztához:
20 dkg liszt
3 evőkanál gríz
fél kávéskanál só
3 evőkanál olaj
kb 0,7 dl hideg víz

Összekeverem a lisztet, a grízt és a sót, beleteszem az olajat és jól elmorzsolgatom benne, akkor jó, ha az olaj eloszlott teljesen. Beleöntöm a vizet és összegyúrom, majd állni hagyom letakarva. A gríz felszív a vízből az állás során, így a tészta keményedni fog.

Közben a töltelékhez megfőztem 3 közepes krumplit sós vízben és összetörtem. A krumplit nem szabad sokáig hagyni a vízben, mert túl sokat felszív belőle. Belekevertem apróra vágott hegyes, zöld erőspaprikát, lestyánszárat feldarabolva, lestyánleveleket, sót, római köményt, és jól összegyúrtam. Ilyen lett:

tolteleksamosa

Két darabra vágtam a tésztát, kinyújtottam téglalap alakúra, eloszlattam rajta a töltelék felét. Feltekertem, mint a bejglit (a rövidebb szélét behajtottam, a hosszabb oldalán feltekertem), majd szeletekre vágtam. A szeleteket kicsit ellapítottam.

2 evőkanál liszthez apránként hozzákevertem kb fél dl vizet. A videón látszik a végén, hogy milyen hígnak kell lennie.  Ebbe mártogattam, és bő, közepesen forró olajban kisütöttem.

Az eredeti recept:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *