Cukkini puding pikáns paradicsommártással és roppanós sajttetővel

Látványos előétel, vagy ha könnyű vacsorának szánjuk, akkor számítsunk rá, hogy nem túl nagy az adag.

Hozzávalók 1 személyre számolva:

a pudinghoz:
12 dkg cukkini (egy nagyon pici zsenge, vagy maradék egy nagyobb példányból)
4 dkg friss kecskesajt (vagy bármilyen lágy fehér sajt, úgy mint feta, krémfehérsajt, camembert, esetleg mascarpone)
4 dkg tejföl vagy sűrű tejszín (eredetileg folyékony, 3 %-os crème fraîche kellene, de nagy valószínűséggel nem fogsz találni a sarki bolt polcain, de még a hipermarketekben sem)
0,5 dl tej
1/2 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
1/2 teáskanál étkezési zselatin (Lucullus vagy Dr. Oetker)
só és bors

a sajttetőhöz:
Parmezán vagy bármilyen kemény sajt, amit lehet reszelni
Provence-i fűszerkeverék

és a paradicsomszószhoz:
1 nagyobb érett paradicsom
1 teáskanál balzsamecet
Só, bors

A cukkinit alaposan megmossuk, felkockázzuk. A sajtot – fajtájától függően – felaprítjuk vagy elmorzsoljuk, a cukkinihez keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt/tejszínt, majd ízesítjük a provence-i fűszerkeverékkel és sóval, borssal. Az egészet mixerrel pépesítjük, kóstoljuk, utána fűszerezünk, ha szükséges.

A tejhez adjuk az étkezési zselatint és lassú tűzön kevergetve addig melegítjük, míg teljesen felolvad. A zselatinos tejet alaposan elkeverjük a cukkinis péppel, kicsi, kivajazott porcelán tálba öntjük, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára.

Addig is elkészítjük a ropogós sajttetőt:
Melegítsük be a sütőt 200°C-ra, béleljük ki a tepsit sütőpapírral. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá a fűszerkeveréket.

Egy pogácsaszaggatót helyezzünk a sütőlapra, töltsük ki reszelt sajttal, nyomkodjuk le, így miután eltávolítjuk a kiszúrót, a forma megmarad (legalábbis ez a cél). 4-5 perc alatt megsül, vigyázzunk, ne süssük túl, ne legyen nagyon sötét mert keserű lesz és könnyen törik is.

A paradicsomszószra is bőven marad időnk:
Vesszük ismét a turmixot, beleaprítjuk a jó érett paradicsomot (lehet több is), belelöttyintjük az evőkanálnyi balzsamecetet és óvatosan sózzuk, borsozzuk. Pürésítjük.

Tálaláskor a pudingot kiborítjuk a porcelánformából egy szép tányér közepére, köré merjük a paradicsommártást, végül a sajttetővel megkoronázzuk művünket.

A recept hoszabban leírva és a fotó a frankogasztro.blog.hu oldalon található. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *