Zakuszka (Erdélyi zöldségkrém)

Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is. A zakuszka név előételt jelent. Kenyérre kenve, gyakran teával kínálják.

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.

Az összetevők lehetnek mások is, a padlizsánt gyakran helyettesítik főtt babbal, káposztával, (erdei) gombával.

Egyszerű babos verzió:
3 kg paprikát ledarálunk és olajban megdinszteljük. 1,5 kg hagymát megpucolunk, ledarálunk, lecsöpögtetjük és olajban megdinsztejünk. 1 kg szárazbabot beáztatunk és megfőzzük, ha megfőtt, daráljuk vagy pépesítjük botmixerrel. Nagy lábosban összekeverjük a paprikát, hagymát, babot, hozzákeverunk 3 dl sürített paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal, és ízlés szerint más fűszerekkel (csípőspaprika, fokhagyma, babérlevél) és addig főzzü, amíg az olaj megjelenik a tetején.

Elkészítési módok:
Több munka van vele, ezért két napra oszthatjuk a zakuszka elkészítését. Az alapot képező paprikát érdemes előre megsütni, majd lesózva állni hagyni. A sült és sózott pritamin- vagy kápia paprika héja könnyen lehúzható.

A leggyakrabban készített változat a padlizsánnal kevert paprikakrém. Ilyenkor a padlizsánt lesütik – amennyiben lehetséges – faszénen, majd a megpuhult, megsütött padlizsánhúst fakéssel vagy rozsdamentes késsel kikaparják a héjából és lecsöpögtetik. A legtöbb zakuszka recept már ezzel a kikapart, lecsöpögtetett padlizsánhússal számol.

A babbal dúsított zakuszka készítésnél a babot is előfőzhetjük, illetve ha kevés az időnk, vagy nem találtunk kellően szép babot, akkor konzerv alapanyaggal is helyettesíthetjük a frisset. Ebben az esetben a konzervből kiszedett babot nagyon alaposan mossuk le felhasználás előtt. A babot lehet teljesen krémesre törve adni a zakuszkához, de az se baj, ha csak kicsit törnek meg a szemek, és darabos marad a paprikakrémben a bab. Bab helyett főtt rizzsel is készíthető.

A különféle gombákkal készített zakuszka esetében is van lehetőség az alapanyagok előkészítésére. Az erdei gombák közül nagyon jól illik a zakuszkába a rókagomba vagy a vargánya, de ezek hiányában nyugodtan készíthetünk csiperkével vagy laskával kevert paprikakrémet is. A gomba esetében az alapanyagot érdemes alaposan megpucolni, majd kevés, enyhén sós vízben megpárolni. Ha tököt, cukkinit vagy sárgarépát szeretnénk adni a zakuszkához, azt az elkészítés napján csupán le kell reszelni vagy megdarálni.

Padlizsános zakuszka
1 kg sült padlizsán
1 kg sült pritaminpaprika
3 dl sűrített paradicsomlé
3 nagy vöröshagyma
2,5 dl olaj
2 babérlevél
só, szemes feketebors, cukor ízlés szerint

A paprikát a sütőben megsütöm, utána finoman megsózom, majd óvatosan lehúzom a héját. A padlizsánt nyílt lángon körbepitírom, majd sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm. Ezt követően a húsát egy szűrőbe kaparom, és hagyom kicsöpögni.

A hagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ledarálom. Egy nagy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, közepes lángon dinsztelni kezdem. A megpucolt paprikát és a padlizsánt is ledarálom, majd a már megdinsztelődött hagymához adom. Paradicsomlével felöntöm, fűszertartóban babérlevelet és borsot adok hozzá, és ízlés szerint sózom, cukrozom, majd közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakori kavargatás mellett addig főzöm, amíg az olaj fel nem jön a tetejére.

 Forrás: wikipedia.org, mindmegette.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *