Sajtos cukkinigolyók

Hozzávalók 15 golyóhoz:
1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 60 dkg)
1 kk só
1 nagy csipet bors
1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
1 nagyobb tojás
10 dkg reszelt sajt
3-4 ek zsemlemorzsa

Panírozáshoz:
3 ek liszt
1 nagyobb tojás
4-5 ek zsemlemorzsa

Sütéshez:
Olaj bőven

A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani.

Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.

A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.

Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között.

Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.

Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Nagyon laktató, fogyasztható magában, vagy egy kis fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de Párom szerint a krumplipüré a legjobb hozzá, ám remek feltétje lehet egy könnyű kis főzeléknek is. Érdemes sütés után azonnal tálalni, hisz mint a rántott sajt, ez is melegen, frissen a legfinomabb, mikor még egész nyúlós a sajt a belsejében.

A recept az Aranytepsi blogról való.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *