Kacsazsíros, snidlinges grahamkifli

Graham lisztből készült ropogtatnivaló. A grahamliszt olyan teljes kiőrlésű liszt, aminek nagyobbak a szemcséi, nincs annyira finomra őrölve, így több értékes tápanyag marad benne. Cserébe nem kelnek meg nagyra és puhára a kelt tészták, ez van. 🙂

Eredetileg ez a recept kisvirágtól van, nála libazsíros kifli a neve, és átment néhány módosításon. Sokszor szoktam sütni, nagyon jó sós aprósüti, rengetegféleképpen lehet variálni és nem kell bele tojás.

Hozzávalók 24 db kicsi kiflihez:
30 dkg grahamliszt
2 ek tejföl
kb 1 dl víz
8 dkg kacsazsír
1 kiskanál só
fél csomag szárított élesztő
4 ek aprított snidling

Összekeverem a lisztet, a szárított élesztőt a sót. Belemorzsolom a zsírt. Nem baj, ha olvad, de azért inkább gyorsan. 🙂 Beleszórom a snidlinget, összekeverem. A két kanál tejfölt mérőpohárba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy 1,5 dl legyen, jól elkeverem. Összegyúrom a tésztát, kicsit dagasztom, de nem sokat. Fél órát meleg helyen hagyom pihenni.

Átgyúrom a tésztát, 3 részre szedem, egyenként kinyújtom kör alakúra és derelyevágóval 8 részre vágom. A szélesebb vége felöl feltekerem és kifliformára hajtom. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, és megkenem a tetejüket vizes tejföllel. 10 percig hagyom állni, közben bemelegítem a sütőt 180 fokra, majd kb 25 perc alatt megsütöm.

Ha nem por, hanem igazi élesztővel csinálom, akkor az élesztőt megfuttatom a langyosított vizes tejfölben, amibe pici cukrot szórok. Lehet tejben is, de általában nekünk nincs itthon, és az élesztő még jobban is szereti a tejfölt, mint a tejet. Ha sima fehérlisztből csinálom, akkor hosszabban dagasztom és figyelem, hogy megkelt-e. Graham vagy rozslisztnél igazából nem szükséges, mert úgysem kel meg akkorára, de azért lehet próbálkozni.

A képen meleg cékla-sárgarépasaláta van a kifli mellett, így együtt könnyű vacsora volt, és nem fogyott el az egész adag kifli 2 főre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *