Cékla csatni

Hozzávalók:
• kb. 1,5 kg cékla
• 5 db savanykás alma
• 2 db lilahagyma
• 2 dl vörösborecet
• kb. 3 cm friss gyömbér
• 3 evőkanál cukor
• 10 dkg mazsola
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
• 1 kávéskanál őrölt fahéj

1. Ehhez az adaghoz 1 kg főtt céklára lesz szükségünk, de többet veszünk, hogy ha valamelyik kissé fás lenne, legyen rátartás.

2. A céklát alaposan mossuk meg (a gyökér részét meg kell hagyni, különben a színe kifő belőle), fedő alatt puhára főzzük. Lehűtjük, hogy meg lehessen fogni, meghámozzuk, és apróra összevágjuk, vagy káposztareszelőn lereszeljük. 1 kg-ot kimérünk belőle. (A többiből salátát készíthetünk.)

3. Közben az almát és a hagymát is megtisztítjuk, vékony szeletekre felvágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.

4. Egy nagy edényben az almát, a hagymát, a gyömbért és az ecetet kb. 2 dl vízzel együtt főzni kezdjük. Fűszerezzük szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal, a mazsolát is rászórjuk. (Ha nem szeretjük, mazsola helyett tehetünk bele más édes aszalt gyümölcsöt is, apróra vágva.)

5. Fedő alatt gyakran megkeverve addig főzzük, míg pépes nem lesz – ez kb. 30 perc. Erre a pépre szórjuk a cukrot, végül belekeverjük a céklát is. Kevergetve alaposan összeforraljuk.

6. Kis üvegekbe töltjük, közben paskoljuk az üveg alját, rázzuk össze, hogy a légbuborék kiszoruljanak.

7. Az üvegeket lezárjuk, néhány percig állítsuk fejre, majd a talpukon, száraz gőzben hűtsük ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *