Alma-cukkini chutney

Nálunk óriási siker volt az almás cukkinis chutney. Kevés szilvát tettem meg hozzá, hogy szebb színe legyen.

Hozzávalók (kb. ¾ literhez):

. 40-45 dkg alma (hámozva, felkockázva)
. 1 közepes cukkini, kb. 15.20 dkg.
. 20-22 dkg hagyma (vörös- és újhagyma vegyesen)
. fél csésze barnacukor
. 2 ek. friss gyömbér lereszelve
. 2 ek. magos dijoni mustár
. fél csésze alma- vagy fehérborecet
. 1 tk. apróra vágott friss chili
. 1 tk. szárított tárkony (vagy 1 ek. Friss)
. 3-4 dkg. ghí

1. Egy nagy lábosba felforrósítom a ghít és rádobom az alma-cukkini keveréket. Átforgatom a zsiradékon.
2. Hozzáadom a barnacukrot, alaposan elkeverem, és egy-két percig karamellizálom.
3. Megszórom a tárkonnyal, egy csipet sóval, borssal, és az apróra vágott chilivel.
4. A félfőre (csíkokra) vágott hagymát és a felkarikázott újhagymát is beleteszem és elkeverem.
5. Mehet rá a magos dijoni mustár, és a lereszelt friss gyömbér. Keverés, ezután jöhet bele az almaecet.
6. Lefedem, és közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap 5/9), 15-20 percet főzöm addig, míg az alma azért darabos marad, nem fő szét teljesen, és a cukkini is átpuhul. Néha megkeverem.
7. Ezután tiszta, fertőtlenített tetejű dunsztosüvegekbe vagy csatos üvegbe töltöm. Lezárom, majd fejjel lefelé egy takaróba csavarva félre teszem, hogy lassan, egy nap alatt lehűljön.

Az így elkészített csatni, hűtés nélkül, hónapokig eláll. Felhasználás előtt minimum két hetet várjunk, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

Ez az alma-cukkini csatni nagyon jól passzol a sertés sültekhez, szárnyasokhoz, különösen a libasülthöz, és faszénen grillezett/sütött húsokhoz.

A csatnit, szobahőmérsékleten vagy langyosan tálaljuk a hús mellé.

Felbontás után, tartsuk hűtőben.

Forrás: Tomakonyha

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *