Jamaicai édesburgonyatorta

A tésztához
200 g mazsola
2.5 ek rum (sötét)
250 g teljes kiőrlésű liszt
0.25 tk szerecsendió (frissen őrölt)
0.25 tk só
2 db édesburgonya (közepes, 50 percig sütjük 180 c fokos sütőben és meghámozzuk)
2 db tojás (nagy)
1 db tojásfehérje (nagy)
1.4 dl kókusztej (inkább alacsony zsírtartalmú)
250 g barna cukor
2.5 ek vaj (felolvasztott)

A szóráshoz
15 dkg kókuszreszelék
1.5 ek barna cukor (1/2)
1 csipet fahéj (őrölt)

Melegítsük elő a sütőt. Kenjük ki a tortaformát (csatos), vagy használhatunk olajspray-t. Áztassuk be a mazsolát egy kis rumba, tegyük félre.

Jól keverjük össze a lisztet, szerecsendiót és a sót egy másik tálban.

Törjük össze a sült édesburgonyát egy nagy tálban. Tegyük hozzá a tojásokat, keverjük össze egy mixerrel közepes fordulatszámon. Öntsük hozzá a kókusztejet, 1 csésze barna cukrot és a vajat, és addig keverjük, amíg össze nem áll.

Szórjuk a száraz hozzávalókat a keverékhez, és keverjük jól össze. Keverjük hozzá a mazsolát és a fennmaradó rumot.

Öntsük a tésztát egyenletesen az előkészített formába (a tésztának nagyon folyékonynak kell lennie).

A torta tetejét kókuszos keverékkel szórjuk meg: elvegyítjük a kókuszt, 2 ek barna cukrot és a fahéjat. Ezzel a kókuszos keverékkel megszórjuk a tortánk tetejét.

Süssük 180 fokon. Hurkapálcát szúrunk a tésztába, hogy ellenőrizzük, hogy megsült-e, ez kb 40 perc.

Hagyjuk hűlni 15 percig.

Késsel a tortaforma szélét lazítsuk meg, és távolítsuk el a gyűrűt óvatosan. Hagyuk kihűlni szobahőmérsékleten 2 órán át vagy tovább, közben óvatosan vegyük le az alját a formának. Tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy egész éjszakára.

Forrás: nosalty.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *