Epres gombóc

A gombócot nem csak szilvával, de eperrel is megtölthetjük a szezon idején. A gyorsan megfőlő gombócokban éppen hogy csak átforrósodik, és igazán finom.

Kellett hozzá (16 gombóchoz):

16 szem közepes eper
300 gr ókrumpli
fél tojás
durumliszt
3/4 ek kókuszzsír

zsemlemorzsa
porcukor, fahéj

A gombóctésztához azért kell fél tojás, mert ennek a kétszeresét csináltam valójában, de a tészta fele másra fordítódott (hamarosan jön az is).

A krumplikat héjában megfőztem, megpucoltam, összetörtem, beletettem a tojás, a kókuszsírt (aki teheti, vajat használjon) és a durumlisztből (aki megteheti, használhat simalisztet), sóztam kicsit, és elkezdtem összedolgozni. A liszt mennyiségét pontosan nem tudom, általában kicsivel több kell, mint a krumpli mennyisége, de a tésztán látszik, hogy kell-e még vagy sem, mennyire lágy. Egy közepes állagú, inkább kicsit keményebb tésztát érdemes gyúrni belőle, hogy ne nyomorodjon nagyon szét a gombóc főzéskor.
Kicsit hagyom pihenni, majd vizet teszek fel forrni. Kinyújtom a tésztát, és felkockázom. Mindegyikbe egy fahéjas porcukorban megforgatott szem epret teszek, felhajtom a négy csücskét és összegombócolom. Arra figyeljünk, hogy mindenütt egyenletesen összeragadjon a tészta, ne legyen kilyukadva.
Majd a forró vízben kifőzöm a gombócokat, amikor feljöttek a víz tetejére (időnként keverjük meg, hogy ne tapadjon le), akkor már jók is.
Olajon pirított zsemlemorzsába forgattam és eperlekvárral illetve fahéjas porcukorral fogyasztottuk. (meg egy kis hatputtonyos tokaji aszúval)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *