Céklás-kakaós piskóta kókuszos pudingkrémmel

Ugyanolyan vastag a céklás piskóta, mint a kókuszos krém. Ám, a piskótának egyáltalán nincs cékla íze, a kókuszkrém pedig sűrű, finom és nem túl édes.

Céklás-kakaós piskóta

Hozzávalók:
3 tojás
2 kisebb céklagumó (20-25 dkg cékla)
10 dkg házi vaníliás cukor (vagy 10 dkg cukor + 2 zacskó vaníliás cukor)
3 evőkanál (6 dkg liszt)
1/4 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaópor
csipet só

A céklát megpucolom és apró lyukú reszelőn lereszelem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy tálba teszem, a tojássárgákat a céklához keverem, akárcsak a szódabikarbónával elkevert lisztet és a kakaóport.

A tojásfehérjéket csipet sóval kicsit felverem, majd a cukrot folyamatosan hozzáadom és kemény habbá verem.

A céklás cucchoz keverem a felvert habot, majd a tésztát egy 26 centi átmérőjű (nagyobb ne legyen, mert akkor nagyon lapos lesz a torta) tortaformába öntöm.

180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 35 perc alatt) készre sütöm. Hagyom kihűlni.

Kókuszos krém

Hozzávalók:
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt (kb. 2-3 dkg)
3 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 2,5 evőkanál cukor és 1 zacskó vaníliás cukor)
2,5 dl tej
15 dkg kókuszreszelék

A vajat egy kis lábasban megolvasztom, beleszórom a lisztet, kevergetem. Ne égjen meg, csak süljön át a liszt, hogy ne legyen liszt íze, majd felöntöm hideg tejjel – fontos, hogy hideg tejjel kell felönteni, különben csomós lesz – és felforralom. Amint bugyog, mint egy puding, elzárom. Belekeverem a cukrot és néha-néha megkevergetve hagyom meghűlni.

Kevés kókuszreszeléket félreteszek, a többit a kihűlt “pudingos” krémbe keverem. A kókusztól még sűrűbb lesz a krém.

Ezután a torta tetejét és oldalát megkenem a krémmel, a maradék kókuszreszeléket rászórom és már lehet is enni.

Recept és fotó Myreille-től, a Moksháról van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *