Almás diós süti

A tésztájában diós, almával gazdagon megpakolt, rétegzett sütemény nagyszerű egy forró tea, egy édes tokaji, vagy egy bögre fűszeres téli puncs mellé. Tojásmentes recept.

Kellett hozzá (egy 22 centis formához):

~40 dkg alma (pucolva, magozva ennyi)
2 marék dió darálva (kb 100gr)
~100 gr gesztenyeliszt (vagy bármilyen más liszt)
~30 gr rozsliszt
~100 gr cukor
~100 gr kókuszzsír
1/2 csomag sütőpor
1 cs vaníliás cukor
~2 dl tej
2 tk fahéj
2 ek cukor
1 csipet só

A lisztnek szánt hozzávalók összesen kb 23 dekát kell, hogy kiadjanak. Végül tettem bele egy kis rozslisztet is, mert nem mertem pusztán csak dió és gesztenyére bízni, de szerintem kár volt aggódnom emiatt 🙂
Az almákat cikkekre vágjuk, ne legyen túl vékony, de vastag se. (képen talán látszik, hogy kb milyen legyen)
A lisztféléket, a csipet sót és a fél csomag sütőport összekeverem, és beledolgozom a kókuszzsírt (aki teheti, használjon vajat). Ezután beleszórom a cukrot, a vaníliáscukrot, és tejet. A végén egy nem túl híg, de kenhető masszát kell kapnunk.
A felét beleszedem a kivajazott-lisztezett sütőformába, és elegyengetem. Kevésnek, vékonynak tűnik, de elég lesz. Rápakolom az alma felét, megszórom a fahéj és két kanál cukor keverékének felével.
Ekkor jöhet rá a maradék tészta, ezt is egyenletesen elegyengetem, és rápakolom a maradék almát, rászórom a maradék cukrot.
180 fokos sütőben kb 35 percig sütöm (tűpróbával 30 perc környékén ellenőrzöm, attól függően sütöm még).
Teával, desszertborral, fűszeres téli punccsal, körtelével (friss, leves körte turmixolva, kevés vízzel hígítva) nagyszerű.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *