Zöldborsó

Magyarországon nagyon sok borsó terem, aminek csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi pár órán belül lefagyasztásra kerül. Azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik!

A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették, akkor szárítva fogyasztották, és valószínüleg a mai csicseriborsóhoz hasonló fajta volt. Több mint 250 fajtája létezik. A magyar borsó szó török eredetű. A középkorban nagy mennyiségben termesztették, de inkább állati takarmányként használták, a tehén teje nagyon jó ízű lesz, ha zöldborsót fogyaszt. Ma ismert formájában a zöldborsó csak a XVI. században jelent meg.

B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi. Bőségesen tartalmaz rostokat, továbbá A-provitamint és E-vitamint is. A legtöbb zöldségnél jóval több glukóz van benne, amitől édes az íze és a magas az energiatartalma. Egy főre elég 15 dkg-al számolni. A héjastól ehető zöldborsó különösen gazdag cellulózrostokban.

Ha otthon fejtjük a zöldborsót, és nem használjuk fel azonnal, tegyünk rá egy nedves konyharuhát, kevésbé szárad ki és veszti el zamatát. A zöldborsó puhára főzése nem is annyira egyszerű, mert egy ideig puhul, majd elkezd keményedni. A siker egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára, és figyeljük, mikor megfelelő. A zsenge szemeket elég nagyon röviden főzni. Egy kanál cukorral vagy csipetnyi szódabikarbónával együtt párolva jobban megőrzi élénk zöld színét.

Az egészséges, friss borsóhüvely a belső rétegének eltávolítása után ehető, a borsólevesben is nagyon jól használhatjuk. A borsóhéjat használhatjuk sűrítésre is, ilyenkor a héjakat előre megfőzzük, turmixoljuk és a sűrítendő ételhez szűrjük. A zsenge zöldborsót akár nyersen is ehetjük, az érés során azonban megnő a nyers állapotban nehezen emészthető keményítőtartalmuk, így akinek érzékenyebb a bélrendszere, annak érdemes megfőznie.

A zöldborsó a franciasaláta és a Budapest módra készített ételek kötelező eleme, és mindenféle rizottóhoz jól illik.

Leírás a cukorborsóról itt.

Receptek zöldborsóval

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *