Tatárhagyma

A metélőhagymával és a medvehagymával rokon hagymaféle. Enyhén csípős íze  az újhagymára és a fokhagymára emlékeztet.

További elnevezések: kínai metélőhagyma, chinese leek, ku csai, kow cho, metélőfokhagyma, garlic chives, Chinese chives, Allium tuberosum.

Hazája Kína ás Japán. Virágai fehérek, aprók, illatosak, augusztus-szeptemberben virágzik. Levelei laposak.

Gyorsan nő és terjed, 3-4 évente érdemes a tövét szétszedni. Szereti a napos, jó vízelvezetésű talajt, a fokhagymánál igénytelenebb, az árnyékot és a fagyot is bírja, akár cserépben is termeszthető. Februártól lehet vetni, tőosztással bármikor szaporítható. A többi növénytől is távol tartja a tetveket és a gombás fertőzéseket.

A népi megfigyelés szerint az egész növény antibiotukus hatású, jól használható bakteriális fertőzések (akár candida, szalmonella) esetén. Csökkenti a koleszterinszintet, vértisztító hatású. Általában a fokhagymáéval megegyező hatásai vannak. Vasban és vitaminokban gazdag. Zölden fogyasztva emésztést serkentő hatása van.

A föld alatti hagyma, levele, virága, magja is ehető, nyersen, főzve, sütve is. 

Receptek tatárhagymával

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *