Tárkony

Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Hazánkba valószínűleg már a honfoglalók is magukkal hozták, de igazából a 16-17. századtól használt.

Európában napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, de előfordul orosz, német tárkony is. Íze hasonlít az ánizshoz, kevésbé édes, inkább csípősnek lehetne nevezni. A levelek május végén, júniusban a legaromásabbak. Szárított állapotban sokat veszít aromájából, ha tehetjük, használjuk frissen.

Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből – Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

A középkorban sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a gyógynövényeket kinézetüknek megfelelően kell orvosi célokra felhasználni, ezért a tárkonyt hosszú, elágazó gyökere miatt kígyómarás gyógyítására használták.

Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök fogfájásra használták. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle.

A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. 3 deci vízhez 2 kávéskanál szárított tárkonyt tegyünk, majd 5 perc állás után szűrjük le.

Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó. Finom a tárkonyos csirkeraguleves és a tárkonyos burgonysaláta is.

A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó főzelékek kapnak új értelmezést egy kis friss tárkonytól.A francia konyha alapfűszere. Erdélyhez hasonlóan sült húsok fűszerezésére használják. Fontos a provence-i fűszerkeverékben és mustároknak is fontos alapanyaga.

Nagyon jól megy vad- és szárnyasételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Nagyon finom a tárkonyecet, melyhez a friss tárkonyt jó minőségű borecetbe kell néhány hétre beáztatni úgy, hogy az összevágott tárkonyt éppen ellepje. Miután leszűrtük, már használhatjuk is saláták ízesítésére vagy húsételekhez.

Forrás: mindmegette.hu

Receptek tárkonnyal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *