Szárzeller

Szárzeller, halványított zeller, sok helyen tévesen halványítózellerként ismert. A növekedésben lévő – eleve a szokásosnál mélyebbre vetett – zellerszárat fokozatosan földdel betakarják, s mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erőteljes.

Kaukázustól a Földközi-tenger partvidékén át Svédországig vadon is megtalálható. Az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak is ismerték, a középkorban pedig az egyik legkedveltebb gyógynövény volt: fogfájásra, gyulladáscsökkentésre, melankólia ellen is használták. Afrozidiákum hírében is áll, sőt, azt tartották/tartják róla, hogy fiatalít. A szárzeller kalóriatartalma alacsony (14 kcal/100 g), viszont magas az ásványianyag-tartalma: foszfor, magnézium, kalcium, kálium, vas, nátrium található benne. C-vitamin is van benne, ami gumós változatában csak elenyésző. Gazdag A- és B-vitaminban is. Tisztítókúrák esetén kifejezetten ajánlott, méregtelenítő hatása kiemelkedő. Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően az idegrendszer működését is segíti.

Rokonságban a petrezselyemmel, ánizzsal, kaporral, édesköménnyel áll. A zellergumóval ellentétben a ropogós, lédús szárát, levélnyeleit fogyasztjuk. Annak is érdemes megkóstolni a szárzellert, aki nem szereti a gumós zellert, mert ennek a fajta zöldségnek nincs az a sokak által nem kedvelt, erőteljes zeller íze, sokkal lágyabb, kicsit borsos, pikáns.

Házi veteményesekben, magról vetve, palántázva szépen megterem. Érdemes árnyékos helyre vetni, ha elegendő vízhez jut, akkor júliustól decemberig folyamatosan friss szárakat szedhetünk róla. A veteményesben jó szomszédságot ápol az uborkával és a karfiollal, csak saját magával nem közösködik – ott nem terem újra, ahol egyszer már előfordult.

A szárzeller belső nyelei mindig zsengék, ezeket csak vágjuk le és mossuk meg. A külső levélnyeleket pedig úgy kell megtisztítani, mint a zöldbabot – késsel, vagy zöldségtisztítóval lehúzni a szálkákat.

Nyersen bármilyen salátát gazdagíthatunk vele, jól megfér a zöldségekkel épp úgy, mint a gyümölcsökkel. Nyersen mártogathatjuk különböző krémekbe, megtölthetjük a szárát “csónakként” körözöttel, tojáskrémmel, belepakolhatunk reszelt sajttal kevert darált sonkát, apróra vágott sült húst. Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk. Sülve, főve, párolva, rántva is elkészíthető a zellerszár. Palacsintatésztába mártva, és forró olajban kisütve abbahagyhatatlan csemegéhez jutunk. Csőben sütve, besamel mártással is igazán ízletes, gyorsan elkészíthető fogás. A zellerkrémlevest is elkészíthetjük szárzellerből. A klasszikus Waldorf saláta és a Bloody Mary koktél is eredetileg szárzellerrel készül. A legtöbb zellerrel javasolt receptet elkészíthetjük szárzellerrel is.

Források: hvg.hukapanyel.blog.huwww.hazipatika.com

Receptek szárzellerrel

Receptek zellerlevéllel

Receptek zellerrelgumóval

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *