Sóska

A Kárpát-medencében őshonos, vadon is előforduló növény remek immunerősítőszer.

A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Népies neve: bábikó, rekenye

Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is. A Kárpát-medencében vadon is előfordul.

A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a hosszú száraz időszakban fejlődőé.

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz. Találhatóak benne flavonoidok, jelentős mennyiségű C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.
A mezei sóskának vizelethajtó, nyálkaoldó, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, az oxálsav és káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. Érdemes előfőzni és az első levet kiönteni. A leveleket forró vízbe dobva, egy percig főzve majd leszűrve lehet előkészíteni. Van, aki ezután azonnal hideg vízzel öblíti le, hogy a levelek ne főjjenek tovább.

Receptek sóskával

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *